DE ZIUA SALVATORULUI

Salvatorii sînt cei care le dăruie speranţă oamenilor aflaţi în dificultate

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a participat, pe 5 aprilie, la manifestaţia dedicată sărbătorii profesionale a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI - „Ziua salvatorului”, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

La eveniment au mai luat parte ministrul în exerciţiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, şeful Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale (SPCSE), colonelul Mihail Harabagiu şi comandanţii a 10 direcţii teritoriale, două plutoane de salvatori şi pompieri - efectiv de trupă şi corp de comandă, membri ai familiilor colaboratorilor căzuţi la datorie. De asemenea, în cadrul evenimentului a avut loc ceremonia de transmitere a tehnicii de intervenţie în situaţii excepţionale - 11 unităţi - din partea Ambasadei SUA pentru SPCSE.

de ziua salvatorului2.JPG

În alocuţiunea sa, Prim-ministrul în exerciţiu a mulţumit salvatorilor pentru efortul depus, menţionînd că munca lor este cea mai onorabilă meserie, deoarece aceasta implică în sine salvarea vieţilor omeneşti şi expunerea conştientă în faţa riscurilor. ”M-am convins de nenumărate ori de profesionalismul de care daţi dovadă. Sînteţi cei care le dăruiţi speranţă oamenilor aflaţi în dificultate. Vă doresc să aveţi parte de sănătate, linişte, iar atunci cînd va fi nevoie să interveniţi, să o faceţi profesionist, avînd la îndemînă tot ce este necesar, cea din urmă fiind grija noastră, a autorităţilor”, a spus Vlad Filat.
La rîndul său, Dorin Recean a menţionat că, pe parcursul anului 2012, colaboratorii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale au efectuat mai bine de 3700 de intervenţii, salvînd mai mult de 200 de vieţi omeneşti şi bunuri în valoare de peste 200 milioane de lei.
În aceeaşi ordine de idei, Ambasadorul William H. Moser a apreciat profesionalismul colaboriatorilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale şi a menţionat că tehnica donată este dovada relaţiilor prieteneşti dintre poporul SUA şi al Republicii Moldova.
Vlad Filat a înmînat Diploma guvernamentală de gradul I plutonierului Serviciului de salvare, Vitalie Cuşnir, şef al echipei intervenţii la incendii, pentru profesionalism, serviciu ireproşabil, devotament, bărbăţie şi spirit de sacrificiu la salvarea vieţilor omeneşti în condiţii extreme de iarnă, contribuţie la prevenirea şi lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale. Premierul în exerciţiu a depus o coroană de flori la Memorialul colaboratorilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale care au decedat în timpul serviciului. Participaţii la eveniment au ţinut un minut de reculegere în memoria celor căzuţi la datorie.