DE UNDE AU APĂRUT PIERDERILE PE ANUL 2012

Argumentele şi explicaţiile Companiei „Moldovagaz”

Pierderile S.A Moldovagaz din anul 2012 au fost cauzate de doi factori şi anume: nemodificarea tarifelor în timp util şi diferenţele de curs valutar negative. Astfel a răspuns compania la solicitarea portalului TRIBUNA de a comenta informaţiile apărute în unele mijloace de informare precum că pierderile Moldovagaz în anul trecut au fost de 174 mil. de lei. 

„Sînt datorii creditoarea faţă de „Gazprom”, care, la rîndul lor, sînt reflectate în dolari, iar raportul financiar se face în lei şi, respectiv, are loc reevaluarea în funcţie de cursul valutar”, a precizat sursa citată.

Potrivit acesteia, la începutul anului cursul valutar a fost de 11,72 lei pentru un dolar, iar la sfîrşit de an – 12,06 lei. „Deci, leul s-a depreciat, datoriile s-au mărit şi, în consecinţă, au fost generate pierderi”, menţionează compania.

Al doilea factor care a condus la apariţia pierderilor ţine de politica tarifară şi  „vorbeşte despre faptul că tariful se diminuează de către regulatorul care stabileşte tarifele pentru a promova o politică socială şi a susţine consumatorii, care plătesc mai puţin pentru gazele consumate”.

Sursa a a mai subliniat că tarifele nu au fost revizuite din 2011, deşi în 2012 ar fi trebuit stabilite noi tarife.

Kristina GUREZ

(tribuna.md)