DE LA REAGAN SI GORBACIOV LA TRUMP SI PUTIN

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson a declarat recent că ”relațiile dintre Statele Unite și Rusia au degradat foarte mult, dar noi trebuie să ne străduim să nu degradeze ireversibil”. S-ar părea, însă, că situația e și mai proastă: conflictul din Siria escaladează, forțele NATO se apropie de frontierele Rusiei, avioanele militare ruse și americane mai nu se ciocnesc de asupra Mării Baltice și Mării Negre, în pus – isteria antirusească din Congresul și presa americană.

Într-o astfel de atmosferă te poți aștepta că în orice moment statele să intre într-un conflict militar direct cu urmări catastrofale pentru lumea întreagă.

Însă totul putea fi altfel. Începînd cu al doilea termen al lui Reagan și Bush-senior, liderii ruși considerau America o țară prietenoasă și sperau împreună cu ea să edifice viitorul. Și Gorbaciov și Elțin au convins Washingtonul că Rusia s-a dezis de ideologia comunistă expansionistă și este gata să se alinieze țărilor europene. A fost un moment unic în istorie, cînd Rusia putea deveni parte a Occidentului. Din păcate, Bush jr. a considerat că Rusia e mai folositoare ca dușman decît prieten. Totul s-a limitat la promisiunea lui Bush de a nu extinde NATO – promisiune uitată imediat, și propunerea de a crea o zonă de securitate de la Vancouver la Vladivostok.

Echipele lui Bush jr., Clinton și Obama au continuat să înrăutățească situația. Extinderea NATO, războaiele din Orientul apropiat în numele promovării democrației, cruciadele nemotivate nicicum, susținerea loviturii de stat din Ucraina – toate acestea au condus la acea stare jalnică de lucruri pe care o contemplăm astăzi.

Mulți au așteptat de la Trump să schimbe situația, pentru că anume asta a promis în campania electorală. Însă președintele american e nevoit să lupte cu isteria antirusească din Congres. Apare întrebarea logică: de ce Reagan a reușit să găsească limbaj comun cu comunistul Gorbaciov, iar orice încercare a lui Trump să amelioreze relațiile cu Rusia post-sovietică și cu Putin provoacă imediat tentativa de demitere?! Soluția ar fi ca Trump și Putin să se întîlnească în coridoarele unui summit, mai ales că președintele rus a dat dovadă că este montat constructiv.

După The Washington Times, SUA