DE LA GUVERNUL STATELOR UNITE ALE AMERICII

R. Moldova a primit echipamente noi pentru îmbunătăţirea siguranţei alimentelor

20 de seturi de echipament pentru laboratoarele de control fitosanitar ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au fost donate, pe 25 iulie, de Guvernul Statelor Unite ale Americii, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

La evenimentul care a avut loc la Hînceşti au participat Prim-ministrul Iurie Leancă, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, şefii şi inspectorii subdiviziunilor teritoriale ANSA, şefii posturilor de control fitosanitar şi sanitar-veterinar de la posturile de control la frontieră.

Ambasadorul William H. Moser a anunţat că aceste echipamente vor spori capacitatea ţării noastre de a garanta siguranţa alimentelor şi calitatea cerută de standardele internaţionale. ”Evenimentul de astăzi se înscrie în investiţia americană de 114 milioane USD privind consolidarea capacităţilor de majorare a exporturilor produselor moldoveneşti”, a declarat diplomatul.

Prim-ministrul Iurie Leancă a mulţumit Guvernului american pentru donaţia ce va face posibilă ajustarea la cerinţele europene de calitate. ”Sînt bucuros că particip la această ceremonie, dar sînt şi mai bucuros că am ajuns la această fază şi anume ca laboratoarele să fie dotate cu echipament modern. Noi trebuie să asigurăm consumatorii că produsele pe care le cumpără sînt sănătoase şi ecologice”, a adăugat Iurie Leancă.

La final, William H. Moser a înmînat certificatele de donaţie directorilor a 10 direcţii raionale pentru siguranţa alimentelor şi 10 posturi de control sanitar-veterinar şi fitosanitar. Seturile includ computere, camere foto, imprimante şi scanere, microscoape plana-cromatice, camere digitale pentru microscoape, frigidere cu camere de congelare, cîntare electrice etc. Pentru echipamente şi accesorii tehnice, Guvernul Statelor Unite a oferit 160 mii USD.