DE LA ADAM ŞI EVA

Şi Hamurappi a fost amator de bere

…De-i frig, de plouă, de ninge… se consumă bere. Chiar şi datele Biroului Naţional de Statistică vin să contrazică mitul că berea se bea doar pe timp cald. Moldovenii, potrivit biroului citat, preferă bere şi tării şi doar în ultimul rînd vinul. Sigur, sîntem departe de Cehia, care de mult timp deţine întîetatea la consumul berii pe cap de locuitor (băutor), dar nici nu putem compara calitatea acestei nobile băuturi la noi şi la ei. Aşadar, cîte ceva despre bere.

Patru mii de ani în urmă, în Babilon exista o tradiţie foarte frumoasă: în prima lună după căsătorie, tatăl miresei era obligat să-i ofere ginerelui „luna de bere”. Adică, timp de o lună socrul mic achita toată berea pe care o consuma proaspătul membru al familiei.

Tot în Babilon, regele Hamurappi a editat unul dintre primele coduri penale. În particular, acesta prevedea că în cazul în care calitatea berii era proastă, cel care o fabrica putea fi condamnat la moarte. Execuţia tot era legată de bere. Condamnatul urma, la alegerea sa, ori să bea bere pînă moare, ori să fie înecat în bere. Noi, ce facem cu cei care produc vin cu apă şi zahăr, adică ştapel pentru stimularea cirozei la concetăţenii săi? Întreb aşa, ca să discutăm la un pahar de… bere!

În Zambia localnicii folosesc berea în lupta cu şoarecii şi şobolanii. Stăpînul casei lasă în mai multe locuri farfurioare cu lapte, în care adaugă bere. Spre dimineaţă, pur şi simplu adună rozătoarele, care dorm bete criţă. Dar ştiţi că cea mai scumpă bere este făcută din lapte? Costă tocmai 50 de euro halba!

Nici fotbalul nu merge fără bere. Cea mai tare competiţie inter-cluburi, Champions League, este sponsorizată de Heineken, cea mai mare companie producătoare de bere din lume. Mai mult decît atît, Heineken este singura companie producătoare de bere care are canal de televiziune propriu.

În berăriile din oraşul japonez Matsushiro este o lege: dacă are loc un cutremur de pămînt pînă la trei grade, fiecare client primeşte cite o halbă de bere gratis.

În oraşul American Boston este un monument cu inscripţie modestă: “Samuel Adams. Berar şi patriot”.

Berea Lowenbrau este una dintre cele mai vechi. A început să fie produsă în anul 1383, a supravieţuit ciumelor, războaielor, căderii feudalismului, industrializării şi altor cataclisme şi minuni ale vieţii moderne.

În Cehia calitatea berii era testată original. Băutura era turnată pe scaune din stejar, pe care se aşezau magistraţii, îmbrăcaţi în pantaloni de piele. Dacă după un anumit timp pantalonii se încleiau de scaune, berea era considerată bună pentru vînzare.

În Suedia există, cu acte oficiale în regulă, Partidul amatorilor de bere. Programul acestuia conţine un singur punct: să construiască conducte de bere de la fabrica Tuborg pînă la căminele studenţeşti. La cîtă bere consumă moldovenii, credem că aceasta şi este forţa a treia: Alianţa Consumatorilor de Bere din Moldova. La luptă, fraţilor!

Sandu SPÎNU