DE CITI ANI VA TOT SPUNEM CA OBTINEREA CETATENIEI ROMANESTI ESTE DOAR O AFACERE BANOASA?

Vrei să fii român? Plătește, neică, pentru că noi știm că te visezi altceva!

În ziua de 3 Mai, presa moldovenească ne-a bubuit cu o știre care pe noi, cei de la Moldova Suverană, nu ne-a surprins, mai cu seamă că în aceeași zi publicasem un articol tot pe tema afacerii cu pașapoarte românești pentru moldoveni. Datele știrii amintite conțin următoarele elemente: Au fost efectuate 30 de percheziții și 5 persoane au fost reținute într-un dosar deschis în privința redobîndirii frauduloase a cetățeniei române și nu numai. Purtătorii de cătușe și mandate de arestare au efectuat percheziții la birourile și domiciliile administratorilor unor companii, iar procurorii anticorupție au confiscat documente, acte de identitate ale unor cetățeni ai Republicii Moldova și ai Federației Ruse, tehnică de calcul, telefoane mobile și mijloace bănești. Patru persoane au fost plasate în arest preventiv, iar una în arest la domiciliu. 

Totodată, Procuratura Anticorupție a anunțat declanșarea urmăririi penale pentru trafic de influență. În cadrul cercetării penale s-a constatat că, din 2013 și pînă în prezent, administratorii unor companii private, sub pretextul acordării unor consultaţii juridice pentru redobîndirea cetățeniei române, au pretins şi au primit de la mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse sume bănești consistente, iar asta în schimbul asistenței acordate la redobîndirea cetăţeniei României. Aceștia garantau în fața solicitanților că au influenţă asupra funcționarilor cu drept de decizie din cadrul Consulatelor României din Odessa (Ucraina), Moscova și Autorității Naționale pentru Cetățenie din mai multe județe ale României.

 

”Specializările” mijlocitorilor și comisioanele percepute

Indivizii specializați în obținerea de cetățenia română pentru moldovenii iubitori nu de România, ci de alte zări mult mai promițătoare, așa cum noi tot scriem de ani și ani de zile, garantau următoarele ”servicii”: a) depunerea actelor pentru obținerea cetățeniei române, în lipsa solicitanților, prin intermediul persoanelor interpuse; b) depunerea, în regim prioritar, a Jurămîntului de credinţă faţă de Statul Român de către persoanele ce au fost aprobate de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie pentru obţinerea cetăţeniei române; c) transcrierea, în regim prioritar, a actelor de stare civilă (certificate de naștere/deces/căsătorie etc.); d) obținerea vizei de reședință fictive în România, cu perfectarea cărților de identitate.

În schimbul acestor servicii, mijlocitorii cereau de la solicitanți taxe de 1.500-2.000 euro (pentru depunerea jurămîntului în regim de prioritate) și de la 10.000-25.000 euro (pentru pregătirea dosarului, traducere, legalizare notarială, depunerea în lipsa persoanei, obținerea pașaportului). Să tot fii român contra cost, nu-i așa?

De cîţi ani vă tot spunem că obţinerea cetăţeniei româneşti este doar o afacere bănoasă, iar unii handicapați intelectual ne acuză din această pricină că am fi antiromâni, nu jurnaliști onești?

Mihai CONȚIU