DE CE SINGELE E ROSU, IAR VENELE ALBASTRE?

Te-ai întrebat vreodată de ce sîngele e roşu? Sau de ce venele de sub piele sînt albastre? Totul este legat de culorile celulelor roșii ale sîngelui.

Celulele roșii din sînge conţin o moleculă numită hemoglobină, care leagă și transportă oxigen prin corp. Hemoglobina este alcătuită din patru lanţuri de proteine care leagă cîte o structură chimică în formă de inel numită hem.

Celulele roșii din sînge sînt roșii din cauza hemoglobinei. Sîngele este roșu din cauza a milioane de globule roșii pe care le conţine.

Culoarea joacă un rol important în multe aspecte ale biologiei, explică autorii unui articol recent publicat în revista Archives of Patology & Laboratory Medicine. Dr. Sergio Piña-Oviedo, de la Departamentul de Hematopatologie din cadrul Centrului de Cancer Anderson din Houston, Texas, și colegii explică relevanţa și biochimia culorii în organele umane. Culoarea este importantă pentru „camuflaj și protecţie, metabolism, comportament sexual și comunicare”.

Lanţurile de proteine din molecula de hemoglobină sînt codificate de gene. Mutaţiile în genele globinei pot provoca boli cum ar fi talasemia.

Pentru a capta oxigenul, fiecare catenă proteică se leagă de o grupare hem, permiţînd un maximum de patru molecule de oxigen să se lege pe o moleculă de hemoglobină. În centrul hemului stă o moleculă de fier. Fierul face ca hemul să arate roșu-maroniu. Dar dacă fierul este înlocuit cu un alt metal?

Frunzele plantelor sînt verzi deoarece clorofila din frunze conţine magneziu în centrul inelului. La animalele cu sînge rece, sîngele apare albastru deoarece atomii de cupru stau în centrul inelului și se leagă de oxigen.

Revenind la sîngele uman, fierul din hemoglobină leagă oxigenul din plămîni pe măsură ce inhalaţi aer. Acum, sîngele arată roșu aprins, deoarece este pompat departe de plămîni la ţesuturile din corp. Cînd oxigenul este eliberat, acesta este înlocuit cu dioxid de carbon, care ajunge apoi înapoi în plămîni și e expulzat din corp, în timp ce respirăm. Cînd dioxidul de carbon se leagă de hemoglobină, culoarea se schimbă de la roșu strălucitor la roșu închis.

Dar de ce venele par albastre? Este o iluzie. Venele sînt de fapt alb-roz. Culoarea albastră pe care o percepem este o combinaţie a sîngelui, vasului, pielii și a procesului care ne permite să vedem culoarea.

Sursa: medicalnewstoday.com