DE CE SANCTIUNILE IMPOTRIVA RUSIEI AU ESUAT?

Dacă e să analizăm obiectiv situația, trebuie să recunoaștem că sancțiunile economice pe care UE și SUA le-au aplicat Rusiei în 2014 au eșuat. Occidentul nu doar că nu a reușit să schimbe politica Rusiei, ci nu şi-a atins nici unul dintre scopurile declarate.

În același timp, Rusia, pe parcursul ultimilor patru ani, şi-a atins scopurile propuse: a edificat podul de la Kerci, a integrat Crimeea, domină în Marea Azov, și-a consolidat prezența în Marea Neagră, și-a întărit pozițiile în Donbass.

De ce s-a întîmplat anume așa? Deseori sînt invocate două motive. Primul e că Occidentul încearcă la modul eronat să aplice sancțiuni economice pentru a soluționa divergențe politice. Al doilea constă în faptul că interesele Rusiei în regiune nu pot fi ignorate la modul obiectiv. Însă Occidentul niciodată nu a reușit să schimbe politica statelor cu ajutorul mecanismelor economice, cu atît mai mult în cazul Rusiei acest lucru e imposibil!

Rusia, precum și alte state, pur și simplu s-a adaptat la sancțiuni: a găsit alte piețe de desfacere, alți importatori, a trecut în mare parte la producerea și consumul de mărfuri autohtone, a găsit finanțare în China etc. Ca rezultat, Rusia are o economie adaptată și mobilă. Iar regimul politic, după aplicarea sancțiunilor, doar s-a consolidat. Ultimele alegeri prezidențiale demonstrează cu prisosință acest lucru.

Încă o problemă a Occidentului este refuzul de a recunoaște că sancțiunile economice nu funcționează ca instrument politic. Occidentul, în general, și-a ratat scopurile, chiar a avut de suferit el însușii de pe urma sancțiunilor, iar în mai multe state oamenii de afaceri insistă pe suspendarea acestora. Sancțiunile economice nu doar că sînt ineficiente, ci chiar dăunătoare - atît pentru economia Occidentului, cît și pentru unitatea lui. Apare întrebarea firească: dacă ele sînt ineficiente, dar menținute ani în șir, nu este asta o profanare a politicii occidentale? Așadar, dacă liderii occidentali vor înțelege inutilitatea tensionării relațiilor cu Rusia, vor fi nevoiți să recunoască argumentele Moscovei și să se așeze la masa de tratative. În condițiile Kremlinului.

După ”Glavred”, Ucraina