De ce s-au temut liberalii de confruntari publice inainte de referendum?

Autor: Mihai CONŢIU

În mod logic, în parametrii unor legitimităţi şi onestităţi pe care şi le auto-asumă, liberalii ar fi trebuit să participe la absolut toate confruntările televizate cu reprezentanţii socialiştilor, pentru a le fi demonstrat chişinăuienilor că referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar este „abuziv” sau că ar fi o „lucrătură politică”. Puteau participa la aceste dezbateri/confruntări pentru combaterea referendumului fie şi prin cei trei arhicunoscuţi „lătrăi populişti” Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu şi, fireşte, Dorin Chirtoacă.

În locul prezenţei lor la astfel de dezbateri, au preferată să inunde spaţiul televiziunilor cu clipuri video de proslăvire a imaginarelor realizări ale lui Chirtoacă în calitate de primar. Ei, liberalii, s-au gîndit că aşa este mai comod, căci doar aşa îi vor mai ţine în captivitate pe puţinii susţinători orbi pe care îi mai au, dar şi pentru că astfel nu vor fi obligaţi să răspundă direct la o serie de întrebări despre abuzurile comise în Primărie după anul 2007.

Tot în contextul acestei „strategii”, bănuim că Ghimpu şi Chirtoacă au luat în calcul că ne-prezenţa la dezbaterile publice cu socialiştii va fi compensată „pozitiv”, în favoarea lui Chirtoacă, de cîteva „elemente ajutătoare”. Este vorba despre Maia Sandu, care şi-a chemat susţinătorii la boicotarea referendumului, despre Andrei Năstase, care a făcut-o cu jumătate de gură, la fel cum a făcut-o şi Vladimir Plahotniuc, despre PLDM şi alţi cîţiva actori politici sau apolitici.

Ghimpu şi Chirtoacă, aflaţi fiind la cheremul lui Plahotniuc atîta amar de vreme, înţeleg foarte bine acest nesperat ajutor oferit de către cei care îndeamnă lumea la boicot, care, în fond, este de natură să-i salveze pe ei de urmăriri penale şi să ajute PDM să-şi menţină controlul deja instaurat asupra Primăriei. Este însă de mirare că Sandu, Năstase sau PLDM se fac că nu pricep ceea ce Ghimpu şi Chirtoacă au înţeles. Ca să-şi „justifice” opţiunea, care oricum este îndreptată împotriva unei Capitale sărăcite şi demolate de către duetul Chirtoacă-Ghimpu, „chemătorii la boicot” spun că nu vor ca să facă „jocul socialiştilor” prin participarea la referendum, deşi, în realitate, nu despre asta este vorba. Ei ştiu prea bine că fac jocul lui Plahotniuc şi, reţineţi, în premieră, în cazul dat, Sandu şi Năstase nu mai luptă împotriva „monstrului politic bicefal Plahotniuc-Dodon”, ci doar împotriva PSRM. Pentru o clipă, în acest moment totuşi crucial pentru Chişinău, parcă au uitat de Plahotniuc!

Pe mai departe, este demn de reţinut faptul că pe Sandu şi Năstase nu i-a pus pe gînduri faptul că liberalii nu vor să participe la dezbateri televizate înainte de referendum, cunoscîndu-se prea bine că, în absolut toată lumea democratică, aceste participări sunt esenţiale, decisive şi determină fundamental soarta referendumului. Oare li se vor fi dat tuturor asigurări anticipative ferme cu privire la soarta referendumului, indiferent de participarea sau neparticiparea liberalilor la dezbateri televizate? Numai astfel se explică „pasivitatea lor justificată”! Ţinînd seamă de zgîrcenia proverbială a liberalilor Ghimpu şi Chirtoacă, este bizar că tocmai ei nu au participat la o campanie televizată gratuită, care ar fi dublat-o pe cea făcută contra cost, prin clipurile video propagandistice difuzate la cam aceleaşi posturi de televiziune la care au fost invitaţi la dezbateri.

Îşi imaginează cineva la cîte întrebări trebuia să dea răspunsuri cinstite liberalii dacă s-ar fi prezentat la dezbaterile televizate? Sunt sigur că Sandu şi Năstase ştiu! Aşa-zisele realizări edilitare ale lui Chirtoacă, în realitate, nu sunt ale lui, căci ele sunt parte ale unor obligaţii de serviciu aflate în sarcinile unor subdiviziuni ale Primăriei. Cînd primarul se duce să se filmeze cum strînge gunoaie într-un parc sau sădeşte pomi, asta nu-i treaba lui, ci a Spaţiilor Verzi! Cînd primarul inaugurează o stradă reparată sau proaspăt asfaltată, aceasta nu-i treaba lui, ci a drumarilor din direcţia subordonată Primăriei! Dacă nu este cointeresat direct printr-un comision ascuns, nu primarul cumpără direct „troleibuze europene” din Belarus, ci serviciul de achiziţii de specialitate! Primăria este un organism viu care funcţionează încă de dinainte să se nască toţi strămoşii de care-şi mai aminteşte Chirtoacă.

În această „orînduire”, primarul nu se ocupă de cele amintite mai sus, ci de transformări edilitare fundamentale ale oraşului, care să rămînă în istorie sute de ani. De toate acestea şi multe alte întrebări s-au temut liberalii să participe la dezbaterile televizate! Ca un exemplu suplimentar: cum poate explica Dorin Chirtoacă întreţinerea, timp de zece ani, a unui aşa de imens aparat birocratic la Primărie, mai cu seamă că ştie prea bine cît de restrînse bugetar sunt capitalele din Europa, multe dintre ele cu populaţii de zeci de ori mai mari decît Chişinăul? 7-800 numai contabili, spune „oama” lui Plahotniuc, Silvia Radu, dar în celelalte compartimente?

Cu toate acestea, Sandu cheamă lumea la boicot, Năstase îşi lasă susţinătorii „să decidă singuri”… Îşi imaginează cineva cîţi susţinători conştienţi, responsabili îşi pierd cei care îi îndeamnă pe chişinăuieni să boicoteze referendumul de Duminică?