DE CE PENTAGONUL VREA SA IMPIEDICE APROPIEREA EUROPEI DE RUSIA CU ORICE PRET?

Recent, Pentagonul a prezentat proiectul bugetului pentru anii 2016 – 2017, buget care presupune o creştere de patru ori a numărului forţelor militare dislocate în Europa. Ce funcţii strategice vor îndeplini acestea?

Logica globală a SUA constă în neadmiterea, cu orice preţ, a apropierii UE de Rusia. Strategia americanilor este de a crea piedici acestei apropieri. Visul generalului de Gaulle a fost un adevărat coşmar pentru SUA: axa Paris – Berlin - Moscova, o Europă a naţiunilor suverane.

Strategii americani consideră că trebuie de făcut totul pentru a bloca formarea unei Europe continentale unite. Dacă Europenii se vor împăca între ei, iar Rusia va deveni parte a apărării europene, dominaţia americanilor pe continent va fi inutilă, absurdă chiar, iar NATO, ca structură, sortită pieirii. Din punct de vedere structural, sensul existenţei NATO după destrămarea URSS este adîncirea prăpastiei dintre Rusia post-sovietică şi Europa. Acest fapt, însă, nu-i împiedică pe americani, cînd au nevoie, să se înţeleagă la modul direct cu Moscova, pe la spatele partenerilor lor europeni.

Statele baltice şi Polonia sînt membri ai UE, iar criza ucraineană a servit drept pretext suplimentar pentru a solicita ajutorul NATO împotriva „ursului rus” , căruia îi atribuie ambiţii neo-imperialiste, deşi anume NATO şi UE se comportă ca adevărate imperii, extinzîndu-se pînă la frontierele Rusiei.

În aceste condiţii, SUA şi pro-atlantiştii europeni au dat un semnal foarte periculos, susţinînd prea devreme apropierea Ucrainei de UE şi NATO. Poate că au vrut să sperie Rusia, dar au arătat că imperiul occidental se comportă ca o fiară răpitoare, chiar dacă se ascunde după lozinci nobile.

După aşa-zisele revoluţii colorate din Georgia şi Ucraina, s-a creat impresia că Occidentul vrea să rupă şi o bucată din Rusia. Iată de ce Moscova a decis să-şi întoarcă Crimeea, pentru ca baza militară rusească să nu fie lichidată în cazul aderării Ucrainei la NATO sau UE. În consecinţă, relaţiile Rusia – UE s-au deteriorat, iar vina o poartă Occidentul, pentru că anume el a încălcat zona-tampon dintre ambele imperii.

NATO e interesat să nu se schimbe nimic: însuşi sensul existenţei acestei organizaţii este limitarea Rusiei pe arena internaţională. Adică, chiar dacă nu există nici o ameninţare din partea Moscovei, trebuie de făcut aşa ca lumea să creadă că există.

După Atlantico, Franţa