DE CE NU SINT SI UNIONISTI LA PROTESTE? CHIAR ASA, DE CE?

Promiţîndu-i că „o ia de nevastă”, România îi cere RM să facă, mai întîi, amor cu o bandă de amici mafioţi

Autor: Mihai CONŢIU

Faţă de RM, România politică nu a avut niciodată o strategie pe termen lung. Unii pot fi tentaţi să creadă că „unionismul” ar putea fi o astfel de strategie. În argumentările lor, pot exemplifica cu bursele anuale consistente oferite de România studenţilor şi elevilor moldoveni, introducerea manualelor de Limbă Română şi Istoria a Românilor în şcoli, diverse ajutoare materiale etc., etc., numai că se înşeală amarnic. Dacă şi toate acestea ar fi componentele unei strategii pe termen lung, atunci ar trebui să i se recunoască eşecul.

Am convingerea că şi proiectul european pentru RM a eşuat din cauza erorilor comise de către unii raportori români implicaţi. În mod normal, UE sau SUA nu aveau cum să nu creadă în pertinenţa evaluărilor făcute despre RM de către specialiştii români. Comuniunea lingvistică şi o anumită conexiune istorică au putut fi argumentele forte.

Din cîte ştiu, pe parcursul procesului de integrare europeană a României, Ungaria a fost unul dintre cei mai pertinenţi raportori/evaluatori pentru România, iar asta datorită unei însemnate comunităţi maghiare aflate pe teritoriul românesc. Făcînd o paralelă, mă sfiesc, ca român, să constat că Ungaria a fost mai onestă faţă de România în acest proces decît a fost şi este România faţă de RM în aceeaşi conjunctură de integrare europeană.

O strategie pe termen lung pe care România trebuia să o aibă pentru RM ar fi fost consolidarea acestui stat. Acest lucru trebuia să se fundamenteze exclusiv pe realităţile existente aici. Asta înseamnă că românii ar fi trebuit să nu determine crearea unor curente de opinii sau opţiuni de grup faţă de elementul identitar proromânesc, limbă română sau istorie. Acestea sînt lucruri care oricum veneau de la sine. Probabil că unii politicieni români şi-au imaginat că sfidează Rusia cultivînd forţat în RM unionismul, limba şi istoria românilor. În realitate, n-au sfidat Rusia, ci pe toţi cetăţenii moldoveni, printre care se află etnici ucraineni, ruşi, găgăuzi, bulgari etc.

A fost o dată cînd moldovenii ar fi putut avea un alt prezent şi alt viitor!

Prioritar pentru România nu a fost bunăstarea moldovenilor şi consolidarea unui stat, RM, care să-i fie partener frate în UE, ci „necesitatea” ca orice moldovean să recunoască necondiţionat că este român şi vorbeşte limba română. Este o eroare ale cărei urmări se simt astăzi.

Dă-i omului de rînd un loc de muncă sau măcar fă-l să vadă că te zbaţi pentru asta; oferă-i cît mai multe bunuri de-ale tale din cele ce-ţi prisosesc; încearcă să-i înveţi deprinderile şi află de unde i se trag; ascultă-l cu îngăduinţă şi nu-i da peste mînă cînd îşi spune moldovean sau că vorbeşte moldoveneşte, căci, în final, dacă ai înţelepciunea să fii pregătit pentru o lungă aşteptare, moldoveanul se va deprinde cu rostirea ta românească, va începe să se adăpostească în istoria ta şi î-ţi va fi şi recunoscător pentru asta!!!

Dacă toate acestea şi multe altele de acest fel s-ar fi întîmplat, alţii ar fi fost politicienii care au venit la Putere în RM în acest ultim sfert de secol, altă cultură politică ar fi existat în Parlament, iar populaţia RM, împreună cu etnicii ucraineni, ruşi, găgăuzi, bulgari etc., ar fi fost proromânească în proporţie de 90%. În fond, România a avut şi are posibilitatea să ajute RM mai mult decît o poate face Rusia, pe care nu trebuie s-o privească drept competitor.

Poate că mă înşel, dar sînt sigur că dacă România politică ar fi ales această cale, atunci nu s-ar fi pomenit în situaţia paradoxală de a proteja politicieni duplicitari, profitori şi semidocţi ca Mihai Ghimpu sau Dorin Chirtoacă, dar mai ales nu ar fi ajuns în situaţia periculoasă, pentru moldoveni şi viitorul lor, de a-l susţine pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, stăpînul periculos şi absolut al acestei ţări!

De ce nu sînt şi unionişti la protestele antiguvernamentale (de fapt împotriva lui Plahotniuc) din Chişinău!? Păi tocmai din cauză că nu pot să priceapă sau nimeni nu are interesul să le explice utilitatea celor expuse mai sus!

Oare nimeni din afară nu înţelege că problema majoră a RM nu este Rusia, Igor Dodon sau Renato Usatîi, ci existenţa personajului numit Vladimir Plahotniuc? România, SUA şi europenii îi susţin Guvernul controlat de el? De ce? De ce nu-l leagă fedeleş, căci au motive? De ce nu vor simpatia moldovenilor prin această acţiune, ci riscă o aversiune greu de înlăturat ulterior? Chiar că nu au nici o scuză, iar dacă invocă vreuna – este meschină, fals geostrategică şi dramatică pentru moldoveni!