DE CE NU SINT EMISE MANDATE DE RETINERE A LUI PLAHOTNIUC SI DE PERCHEZITIE A RESEDINTELOR SALE?

Onoarea de negăsit a justiţiei moldoveneşti

Autor: Mihai CONŢIU

În ceea ce priveşte presupusele vinovăţii ale lui Vlad Filat nu este cazul încă să detaliem, iar asta pentru că, în primul rînd, sîntem nevoiţi să reţinem evidenţa că liderul PLDM a fost reţinut şi încarcerat ilegal, prin încălcarea tuturor procedurilor judiciare. O astfel de mascaradă judiciară nu-i posibilă decît în Republica Moldova de sub călcîiul lui Vladimir Plahotniuc.

Cînd Filat a fost demis din funcţia de prim-ministru, a fost invocat „argumentul juridic” definit „suspiciuni de corupţie”. Au trecut atîţi ani şi aceste „suspiciuni de corupţie” n-au fost dovedite juridic. Aceasta evidenţiază faptul că a fost vorba despre o răzbunare politică a lui Plahotniuc împotriva lui Filat. La rîndu-i, Filat a acceptat cu stîngăcie, nepricepere sau poate timorare să cedeze în faţa oligarhului. A făcut-o prin aceea că şi-a temperat acuzele îndreptăţite pe care i le-a adus – complicitate la crima din Pădurea Domnească, atacurile de tip rider, în spatele cărora a declarat că se află Plahotniuc, subordonarea personală a instituţiilor statului etc. Atunci Filat a coborît definitiv de pe calul alb care îi fusese destinat. A căzut probabil în aceeaşi capcană în care se lasă prinşi cei mai mulţi dintre liderii politici moldoveni – s-a ascultat doar pe sine, a subestimat rolul major al unor consilieri de bună credinţă!

Repet: nu punem în discuţie posibilele vinovăţii penale ale lui Filat. Pentru asta ar trebui să existe o altă justiţie decît cea de acum, aflată în subordinea lui Plahotniuc! Procurorii care l-au reţinut pe Filat pe data de 15 Octombrie nu doar că s-au făcut de rîs, ei, personal, în faţa opiniei publice avizate din ţară şi străinătate, dar au făcut de rîs întregul Sistem de Justiţie Naţional. Totodată, şeful lor neoficial, Plahotniuc, a dat o lecţie de-a dreptul criminală întregii ţări şi partenerilor occidentali de dezvoltare ai RM. Prin aceasta, el a vrut să demonstreze lumii întregi că deşi a renunţat la imunitatea parlamentară, la mandatul de deputat şi la funcţiile politice EL poate lipsi de imunitate orice demnitar şi poate întemniţa pe oricine doreşte. CNA-ul lui Plahotniuc a sfidat orice logică judiciară prin acţiunea flagrantă de a-l reţine pe Filat, ca abia mai apoi să administreze probe penale acuzatoare la dosar, iar asta posterior reţinerii nefondate, prin percheziţii la fel de abuzive.

„Suspiciunile de corupţie” nu se pot constitui niciodată, în nici o ţară civilizată a lumii, în dovezi pentru procurori spre a aresta pe cineva. Lipsirea de imunitate a lui Filat şi reţinerea sa pe motiv că există „suspiciuni de corupţie” este ilegală, întrucît procurorii, mai întîi, trebuia ca să probeze material, cu dovezi zdrobitoare, aprioric, iar mai apoi, în baza acestora, să ceară ridicarea imunităţii şi să-i prezinte mandatul de reţinere. În concluzie, reţinerea lui Filat a fost o golănie jegoasă de tip interlop ordonată de Mafiotul Şef Plahotniuc, pentru ca orice moldovean să înţeleagă că doar el este Stăpînul. În sistemul judiciar comandat de oligarh, oricine poate fi reţinut pentru „suspiciuni de corupţie”, iar mai apoi procurorii urmează să găsească sau să improvizeze dovezi. În acest context, poate fi arestat fiecare dintre noi fără probe, căci „păcate” se vor administra ulterior arestării.

Există vreun procuror moldovean necorupt?

Aţi citit bine cele scrise mai sus în privinţa arestării lui Filat? Dacă da, atunci haideţi să vedem în ce context îl plasăm pe Plahotniuc şi pe procurorii moldoveni faţă de Filat. Comparativ cu Filat, Plahotniuc, dincolo de „suspiciunile de corupţie”, există suficiente probe concludente prin care acesta poate fi acuzat de subminarea economiei naţionale, uzurparea puterii de stat, atentat la siguranţa naţională etc.

Să nu uităm că acest individ extrem de periculos a fost pedepsit de Curtea de Justiţie din Amsterdam, care a decis să pună sechestru pe activele lui în valoare de 70 de milioane de Euro pe care le deține în compania OTIV Prime Holding B.V., iar asta după ce Înalta Curte de Justiţie din Londra (London High Court of Justice),

în 2012, a decis că Plahotniuc a stat în spatele atacurilor rider de la Victoriabank, Banca de Economii şi ASITO!

Să nu uităm că acest individ extrem de periculos a fost şi poate că mai este sub monitorizarea Interpolului!

Să nu uităm că acest individ extrem de periculos îl protejează pe Valeriu Guma, fost deputat PDM, condamnat penal în România la patru ani de închisoare cu executare şi care este dat în urmărire internaţională! Ce fel de faţă europeană are PDM-Plahotniuc atîta timp cît nu-l extrădează în România pe Guma sau nu-l încarcerează în RM?

Să nu uităm că acest individ extrem de periculos… etc., etc. etc.

Prin urmare,

de ce nu are curaj nici un procuror să emită mandate de reţinere a lui Plahotniuc şi de percheziţie la domiciliul acestuia, la Hotelul Nobil Club, la Hotel Codru, la firma Finpar Invest de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir 1/1, mai ales că în toate aceste edificii se spune că şi-ar avea depozitate dosare, înregistrării audio-video compromiţătoare etc.?

De ce, în interes naţional şi din raţiuni juridice de onoare şi credinţă faţă de ţară, nici un procuror nu are curajul să emită mandate de reţinere a lui Plahotniuc şi de percheziţie la „Argus-The” SRL, ca să se constate cît armament ilegal este deţinut acolo?

De ce nu are curaj nici un procuror să emită mandate de reţinere a lui Plahotniuc şi de percheziţie la edificiile acestuia? Din laşitate? Pentru că şefii CNA, Procuraturii şi cei ai instanţelor de judecată sînt şantajaţi sau plătiţi de Plahotniuc? Sigur că DA! Dar mai rămîn ceilalţi procurori, ofiţeri de Poliţie şi judecători încă necompromişi, care se pot răzvrăti împotriva şefilor corupţi!

Oare elita tînără a procurorilor, poliţiştilor şi judecătorilor nu se simte umilită profund de faptul că un mafiot ca Plahotniuc îi compromite onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională? Oare elita tînără a procurorilor, poliţiştilor şi judecătorilor nu a înţeles, acum, în această ultimă situaţie naţională disperată, că are datoria patriotică şi de onoare de a conştientiza că se află în slujba poporului, nu în cea a unui mafiot extrem de periculos?

Arestaţi-l pe Plahotniuc, căci astfel veţi deveni eroi naţionali! Arestaţi-l pe Plahotniuc şi salvaţi Republica Moldova!

P. s. Care este complicitatea SIS în protejarea oligarhului? Am asistat la penibila operaţiune a SIS de la Aeroport, cînd, la întoarcerea din Rusia, înainte ca „trupele speciale” ale acestei instituţii să-l înhaţe, i-au permis complicelui lui Plahotniuc, Renato Usatîi, să se dea în spectacol în faţa presei. De cînd are SIS aceste atribuţii este greu de descifrat, legal vorbind, dar dacă, totuşi, le are, de ce nu-l saltă şi pe Plahotniuc, cu prioritate, în regim de urgenţă? Să înţelegem că şi SIS este sub comanda absolută a lui Plahotniuc? Fiţi eroi naţionali, domnilor, căci ţara geme de alcoolici şi de corupţi! Arestaţi-l pe Plahotniuc şi salvaţi Republica Moldova! Daţi acestei ţări o şansă în calea ei spre democratizare şi progres! Chiar sînteţi siguri că nu veţi fi pedepsiţi de istorie şi neam? Înţelegeţi riscul la care vă supuneţi atunci cînd luptaţi efectiv, împreună cu Plahotniuc, împotriva unui popor al cărui meniu culinar principal este coliva?