De ce nu am intilnit pina acum o civilizatie extraterestra?

În demersul căutării pentru inteligenţă extraterestră, a apărut o idee a unui astrofizician german care indică faptul că civilizaţiile extraterestre se pot afla în imposibilitatea de a pleca de pe planeta lor de origine din cauza atracţiei gravitaţionale intense. Desigur, ipoteza lui Michael Hippke, cercetător independent care colaborează cu Observatorul Sonneberg din Germania, are în vedere doar exoplanetele considerate super Pămînturi, scrie Science Alert.

Acest tip de planetă are un potenţial bun pentru habitabilitate - sunt planete solide cu o masă semnificativ mai mare ca cea a Terrei, ceea ce ar duce la prezenţa unei atmosfere mai dense şi mai groase capabilă să susţină şi să adăpostească viaţa extraterestră. „Pe planete mai masive, zborul spaţial ar fi exponenţial mai scump”, a precizat Hippke. În noul studiu, Hippke a calculat acceleraţia pe care o navă spaţială extraterestră ar trebui să o aibă pentru a scăpa de atracţia gravitaţională a unui super Pămînt şi chiar a unei lumi mai masive.

Dacă ar fi folosită o rachetă cu propulsie convenţională, alimentată cu combustibil fosil, calculele arată că ar fi aproape imposibil. Pentru o lansare precum misiunea Apollo, nava spaţială ar trebui să consume 400.000 de tone de combustibil, adică aproximativ echivalentul masei piramidei lui Keops. Din cauza acestei constrîngeri, Hippke calculează că lansările rachetelor utilizînd combustibil chimic ar fi posibile dar impracticabile pentru un super Pămînt, dar dacă lumea extraterestră ar fi şi mai masivă, ar fi nevoie de un alt sistem de propulsie, precum cea nucleară.

Desigur, fiind vorba despre o civilizaţie extraterestră, este foarte posibil să existe un sistem de propulsie cu totul diferit. Pînă la proba contrarie, studiul cercetătorului german poate reprezenta încă motiv pentru care nu am întîlnit pînă acum extratereştri.