DE CE NE USTURĂ CÎND NE URZICĂM?

Orice excursie la ţară sau în natură se poate sfîrşi cu cîteva urzicături sănătoase, mai ales dacă ajungem fără să ştim în zone unde cresc urzici. Însă cum se produce fenomenul în urma căruia ne alegem cu aceste usturimi caracteristice?

Urzica este una dintre plantele care şi-au format de-a lungul milioanelor de ani o serie de sisteme eficiente de protecţie. Suprafaţa fiecărei frunze şi tulpini de urzică este acoperită cu excrescenţe de forma unor spini rigizi, cu interior gol şi foarte ascuţiţi. Spinii de pe tulpini sunt mai mari decît cei de pe frunze. Deşi spinii respectivi sunt goi, aceştia sunt alcătuiţi în mare parte din siliciu, ceea ce-i face fragili şi rigizi, spinii rupîndu-se asfel foarte uşor la orice fel de atingere. La baza fiecărui spin, există un rezervor de lichid care conţine un amestec ce acid formic, histamine, aceticholine şi cinci tipuri de hidroxytrypstamine (adică substanţe serotonine). 

Cînd atingem o urzică, vîrful fiecărui spin se înfige şi rupe extrem de uşor în epiderma noastră, iar cocktailul de substanţe de apărare ale urzicii intră în contact cu reţeaua sangvină şi neuronală producînd senzaţia puternică de usturime-mîncărime, atît de caracteristică contactului direct al pielii cu urzicile.

Cercetări recente au scos la iveală că senzaţia resimţită atunci cînd ne urzicăm este provocată de trei substanţe chimice – histaminele care irită pielea, acetilcholinele care provoacă senzaţia de arsură şi serotonina care accentuează efectul primelor două substanţe.

Cremele şi spray-urile pe bază de antihistaminice şi hidrocortizoni ajută în primă instanţă atunci cînd ne urzicăm, cu toate că loţiunile pe bază de calamină par a avea rezutlate mai bune. Cel mai bun remediul naturist pentru urzicare pare a fi urina aplicată pe pielea afectată. Rezultate bune au şi uleiul de măsline, sucul proaspăt de lămîie şi sucul de ceapă.

Descoperă.ro