DE CE NE ESTE MILA DE FILAT?

Despre singuratatea celui care n-a stiut sa fie de cursa lunga si capusele din PLDM

Autor: Mihai CONŢIU

Respectînd proporţiile juridice, politice şi morale, Vlad Filat este o victimă a propriei sale lipse de simţ al măsurii, a supra-autoevaluării, a zgîrceniei relative, a incapacităţii de a se consilia, a lipsei de onestitate politică. Toţi cei din PLDM l-au trădat deoarece el i-a făcut să devină trădători, pentru că îi şi seamănă, dar şi pentru că, aşa cum sunt toţi aşa-zişii politicieni moldoveni, sunt nişte oameni de nimic.

Ne este milă de soarta lui actuală din mai multe motive, nu şi din acelea că nu ar fi vinovat. Metaforic vorbind, a avut UE „la picioare”, adică de partea lui în totalitate, dar i-a dat cu piciorul, la fel le-a dat cu piciorul şi europenilor şi, în final, sieşi. Probabil că nu şi-a dorit niciodată să fie politicianul pe care europenii îl încurajau să fie. Filat nu a venit sărac în politică. Acesta ar fi trebuit să fie şi atuul lui de a intra la guvernare pe un cal alb, să le ofere moldovenilor exact ceea ce le promisese, dar nu să-şi sporească averea de pe poziţia de deţinător al Puterii.

Dacă şi-ar fi dorit să fie un salvator al naţiunii, dacă s-ar fi mulţumit cu ce avea pînă în 2009, Filat ar fi putut fi arbitrul luptei împotriva corupţiei şi al prosperităţii ţării. Din capul locului, ar fi trebuit să impună depolitizarea tuturor instituţiilor majore ale statului, dar nu să fie parte a clanurilor politice care şi-au împărţit statul între ele ca să-l fure. Dacă ar fi impus o astfel de regulă de joc, avînd de partea sa UE şi instituţiile bancare internaţionale, fără ajutorul cărora statul nu ar fi putut supravieţui, atunci nici PD şi nici PL nu s-ar fi oligarhizat întru capturarea statului.

Prin urmare, nu a fost vorba despre moldoveni şi ţară, ci despre politiceni lacomi, corupţi şi despre propria lor bunăstare, iar acest lucru se simte acum al naibii de rău. Acesta este şi motivul crucial pentru care UE, americanii şi chiar românii şi-au retras girul pentru Filat. El a avut totul, mai mult decît îşi putea dori oricare alt politician local pentru sine, dar din motivele mai-sus arătate a pierdut TOTUL. A avut şansa salvării pînă în clipa cînd a fost reţinut, dar nu a avut curajul şi intuiţia de a-şi gestiona oportunităţile, ocaziile pe care chiar le-a avut.

Situaţia lui îmi aduce aminte de confruntarea electorală dintre ex-premierul român Adrian Năstase şi Traian Băsescu pentru Preşedinţia României. Dacă alegerile erau cîştigate de Năstase, Băsescu intra la puşcărie. A cîştigat Băsescu şi Năstase a intrat în puşcărie. La fel şi în cazul lui Filat, numai că este vorba despre alte dimensiuni.

Aşa cum spuneam mai sus, ne este milă de soarta lui Filat din mai multe motive, dar nu şi din acelea că nu ar fi vinovat. Ne este milă pentru că: a) a fost reţinut, acuzat, încarcerat,, învinuit şi judecat ilegal; b) este doar el arestat, nu şi cei care au contribuit şi au decis învinuirea şi încarcerarea lui, adevăraţii profitori ai furtului miliardului, pentru că alături de Filat trebuie să stea cel puţin primii 10 din garniturile tuturor guvernărilor de la independenţă încoace, începînd cu Snegur şi terminînd cu Timofti, D ; c) pentru că nu are curajul să se autodenunţe în proporţii „deosebit de extinse”; d) pentru că, din instincte creştineşti, ne temem pentru viaţa lui. Ar mai fi cîteva motive, dar ne oprim aici.

Acum Filat îndură povara singurătăţii celui care nu a ştiut să fie un lider de cursă lungă. Îmi dau seama ce umilinţă îl încearcă în momentele în care, mai ales, este acuzat „moralizator” de aventurieri politici rudimentari de teapa unora ca Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă sau Marian Lupu. El singur este de vină pentru că nu a avut puterea să le fie superiori şi să-i domine cu onestitate politică.

Ne este milă de Filat deoarece, din cauza tuturor celor expuse mai sus, a ucis visul atîtor moldoveni care credeau în el, dar şi al celor care urmau să i se alăture! Mare păcat! A ajuns să fie exclusiv dizidentul unui regim la crearea căruia a participat şi el, nu şi un disident politic pentru moldoveni, deşi a avut această şansă pînă în ultima clipă. Mare păcat!

Trădători, sugari, căpuşe, oameni de nimic…

După reţinerea lui Filat, toată banda profitoare din PLDM a jubilat. Doar de formă, de ochii lumii, Valeriu Streleţ mai mimează o anumită solidaritate cu Filat, căci, în realitate, şi el l-a trădat de mult şi se simte mai liber, o dată „eliberat” de autoritatea de lider a şefului său. Acum PLDM este zdrenţe, este doar o aparenţă de partid. Abia acum se vede ceea ce noi ştiam de mult. Toate căpuşele care-l slugăreau pe Filat şi mimau solidaritatea de partid şi sprijin sincer pentru lider au demonstrat că, în realitate, sunt nişte oportunişti, trădători şi oameni de nimic. Nişte oameni ca aceştia, lacomi şi corupţi, au promovat ideea europeană?!

Dacă nu era Filat, toţi „streleţii”, „pistrinciucii”, „palihovicii”, „hotinenii” sau „cumnăţeii roşcaţi” ar fi fost nişte anonimi netrebnici. În jurul lui Filat, datorită lui, folosindu-se de imaginea autoritară a sa, fără ca acesta să şi ştie de cele mai multe ori, au recurs la trafic de influenţă, s-au îmbogăţit şi chiar şi-au creat o relativă notorietate. Singura lor dorinţă acum este aceea ca Filat să nu scape de închisoare şi, mai ales, ca el să fie SINGURUL care plăteşte pentru bacşişul din miliardul furat, de parcă de „întregul”, partea groasă ar fi beneficiat chiar fostul lor şef.

Tocmai din aceste raţionamente ticăloase, dar şi din „frică penală”, cei şapte deputaţi, blagosloviţi de pastorul Valeriu Ghileţchi, au votat cu elan mafiot Guvernul Filip. Cei care au mai rămas în caricaturalul PLDM de acum, cu excepţia deputatei Maria Ciobanu, au procedat astfel deoarece îşi imaginează că „mai este nevoie de ei ca opozanţi”, dar şi pentru că sunt lăsaţi în pace să-şi vadă de afaceri şi politică. Deocamdată nu deranjează pe nimeni. La nevoie, vor răspunde la primul apel de a evada şi ei din celula PLDM.

Valeriu Streleţ cochetează cu ideea de a-i fi succesor lui Filat la cîrma PLDM, numai că îi cam suflă în spate Chiril Lucinschi. Dar nu se decit pentru că nu vor să investească. Cînd a investit Filat pentru ei a fost „haraşo”. Cum să investească Lucinschi în PLDM dacă el nu a investit în televiziunile ruseşti pe care le-a acaparat prin trafic de influenţă?! Oricum, jocurile încă nu-s făcute pînă la capăt. Indiferent cine va deveni lider peste resturile de acum din PLDM, acest partid nu mai are nici un viitor. Pentru aşa ceva, liderul viitor trebuie să investească financiar şi din propriile buzunare. Înţelegem că şi Chiril Lucinschi este la fel de zgîrcit ca şi Ion Sturza, dar, oricum, are de partea sa atuul cu televiziunile ce-i aparţin. Streleţ, pe de altă parte, ar fi în stare să mănînce şi la cantina săracilor decît săi cheltuiască din banii săi pentru alimente.

Toţi şacalii din PLDM s-au bucurat că Filat a fost închis şi nu le pasă de soarta partidului şi din motivele pe care le vom expune mai jos. În mod normal, după arestarea lui Filat, dacă cei din PLDM ar fi fost curaţi, demni şi adevăraţi politicieni, nu nişte potăi politice, partidul ar fi trebuit să fie mai unit decît oricînd. În consecinţă, „Streleţii”, „pistrinciucii” sau „cumnaţii secretari” ar fi trebuit să continue tot ceea ce începuse şi susţinuse Filat cu o şi mai mare intensitate, să ajusteze erorile sau scăpările liderului lor, să fie permanent aproape de filialele locale, nu să uite de ele şi să se mire că părăsesc partidul, să-şi intensifice la turaţii maxime susţinerea mediatică şi multe altele ce derivă din acestea. Acum Băsescu nu le va mai da maşini Dacia Logan ca să meargă în popor. Astfel încît nu vor mai mima nici unionismul pro-românesc de trei parale. Că de integrarea europeană nici nu mai vorbim.

Că nu le pasă de partid, ci doar de beneficiile acumulate în umbra lui Filat, de perspectiva acumulării de noi avantaje chiar şi din negocierea plecării lor din PLDM sau votării Guvernului şi a viitorului preşedinte, o demonstrează şi faptul că şi-au dus în pragul falimentului mass-media pe care o finanţa Filat. Amintesc aici publicaţia Ziarul Naţional, postul de radio Naţional FN, parcă radioul şi postul de televiziune Vocea Basarabiei şi alte cîteva portaluri de ştiri. Pînă şi pe bietul jurnalist bun de radio şi agramat în scris Victor Nichituş l-au  făcut să-şi găsească culcuş în coteţul celor spre care pînă mai ieri schelălăia. Mai mari trădători ca în PLDM nu găseşti nicăieri în lume!

Au vrut să se facă oameni cu ajutorul lui Filat şi chiar au ajuns oameni, dar de nimic. Nişte sugători. De ei nu ne este milă!