DE CE MINCAM PIINE?

Pîinea şi produsele de panificaţie constituie alimentele de bază pentru foarte multe popoare între care se remarcă şi românii, probabil cei mai mari consumatori de pîine din Europa per individ. Care sînt motivele pentru care mîncăm atîta pîine? În primul rînd, pîinea este (încă) un aliment ieftin şi accesibil. Costă mult mai puţin decît carnea, peştele sau lactatele. Costă mai puţin chiar decît multe soiuri de fructe şi legume. În al doilea rînd, am fost obişnuiţi şi condiţionaţi încă din copilărie să mîncăm pîine la fiecare masă a zilei, cel mai invocat motiv fiind acela că „este săţioasă şi ţine de foame”. Ori se cunoaşte că oamenii îşi deprind şi fixează obiceiurile alimentare din copilărie, acestea nemaiputînd fi schimbate cu uşurinţă la maturitate.

În al treilea rînd, conform obiceiurilor noastre alimentare, pîinea poate fi alăturată oricăror feluri de mîncare, mai puţin cartofilor, orezului şi pastelor făinoase, precum şi al unor feluri de dulciuri şi deserturi. În rest, am fost obişnuiţi să mîncăm pîine alături de orice fel de mîncare. În al patrulea rînd, pîinea a fost încă din vechime un aliment cu conotaţii sacre. Este de altfel menţionată de mai multe ori în Biblie alături de alte alimente cu o încărcătură la fel de sacră precum laptele, mierea, peştele şi vinul.

În al cincilea rînd, conform studiilor şi declaraţiilor profesorului doctor Joseph Mercola din cadrul institutului american Natural Health Center, cînd glutenul din cereale este digerat de organismul uman, se produc exorfine – substanţe care pot duce la dependenţe asemănătoare celor induse de heroină. Conform estimărilor oficiale, un romîn consumă în medie circa 97 kilograme de pîine anual. Acum 25 de ani, un român consuma aproximativ 130 kilograme de pîine în acelaşi interval de timp.

Sursa: Descoperă.ro