DE CE LI SE MAI SCANEAZA DOCUMENTELE MOLDOVENILOR CARE VOR VOTA LA ALEGERILE DIN ROMANIA?

Ai cetăţenie română? Atunci vei plăti asigurarea de sănătate statului român!

Este binecunoscut faptul că Duminică, 11 Decembrie, moldovenii cu cetăţenie română vor putea participa la alegerile parlamentare din România şi vor vota la una din cele 35 de secţii de votare deschise la Chişinău şi în alte 22 de oraşe din Republica Moldova. Spre buna lor informare, moldovenii care deţin cetăţenia română trebuie să ştie că pot vota în baza cărţii de identitate, a cărţii electronice de identitate, a cărţii de identitate provizorie, a buletinului de identitate, a paşaportului simplu sau a celui electronic, a paşaportului diplomatic, a paşaportului de serviciu sau a paşaportului simplu temporar. Vedeţi cîte „docomente” deţine cetăţeanul român? România este cel mai birocratic stat din lume. Dar să revenim al electorală. La secţiile de votare din Republica Moldova pot vota doar persoanele care au reşedinţa în această ţară. În consecinţă, pe lîngă prezentarea actului de identitate, este necesară şi prezentarea obligatorie a unui document care să dovedească faptul că cei care votează au domiciliu şi în Republica Moldova. Cu desaga de acte la alegeri!

În premieră, sub justificarea faptului „că se doreşte evitarea votului multiplu”, actele de identitate ale votanţilor vor fi scanate, iar procesul de numărare a voturilor va fi înregistrat video. Nu mai este vreun secret pentru nimeni faptul că cei mai mulţi dintre moldovenii cu cetăţenie română s-ar putea să-şi direcţioneze votul către Partidul Mişcarea Populară, care este condus de „unionistul” Traian Băsescu, fost preşedinte al României şi cetăţean moldovean. Republica Moldova este bazinul său electoral exclusiv, motiv pentru care restul partidelor româneşti au renunţat să-şi facă propagandă electorală. Moldoveanul Băsescu speră să-şi bage partidul pe care-l conduce în Parlamentul României prin manipularea masivă a moldovenilor unionişti rămaşi de izbelişte după eşecurile electorale ruşinoase înregistrate la alegerile prezidenţiale din RM de către Mihai Ghimpu, Ana Guţu şi Vitalia Pavlicenco. Practic, aceste eşecuri usturătoare îi vin ca o mănuşă proaspătului moldovean Băsescu, reprezentînd cel mai oportun prilej pentru el de a-şi atrage de partea lui foştii susţinători dezamăgiţi ai celor trei lideri.

 

Prin scanarea documentelor, pot fi identificaţi cei care nu-şi plătesc asigurarea de sănătate

Pe lîngă minciuna electorală a lui Băsescu că, vezi, Doamne, el va uni RM cu România, urmează să le mai servească moldovenilor o uriaşă înşelătorie, care-i va scutura serios de bani, iar asta datorită unei legislaţii de ultimă oră care îi aduce un ajutor nesperat. Ce se ascunde în spatele prevederii legislative potrivit căreia actele de identitate ale votanţilor vor fi scanate, iar procesul de numărare a voturilor va fi înregistrat video? Vă explicăm! În fond, această iniţiativă este de natură să le redea moldovenilor demnitatea şi responsabilitatea ce o presupune deţinerea cetăţeniei române şi, fireşte, europene.

Ştim cu toţii (cunoaştem numeroase cazuri personale!) că foarte mulţi moldoveni care locuiesc în RM şi au cetăţenia română deţin şi carte de identitate românească, cu domiciliu în diferite localităţi din România. Sînt deja celebre cazurile semnalate de presa din România, în care în cîte un singur apartament sînt înregistraţi zeci de mii de moldoveni, majoritatea dintre ei trăind de fapt în RM. Procedează astfel cu gîndul la ziua de mîine, la, de exemplu, o viitoare pensie românească. Cu toate acestea, zeci sau chiar sute de mii de moldoveni cu cetăţenia română nu-şi achită datoriile fireşti faţă de statul român, datorii care, în final, trebuie plătite tot spre binele lor.

Potrivit Codului Fiscal din România, promulgat la data de 14 Septembrie 2015, cu referire la articolul 180, alin (1), cetăţenii Republicii Moldova cu cetăţenie română şi cu viză de reşedinţă în România vor trebui să plătească lunar poliţa medicală obligatorie. În România, contribuţia de asigurări sociale de sănătate este în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe ţară. Adică 66 de lei româneşti lunar, respectiv 792 de lei româneşti (circa 3.900 de lei moldoveneşti) pe an, în condiţiile în care nu realizează nici un venit impozabil în ţară. Contribuţia este calculată în funcţie de salariul minim brut de 1.200 de lei, anunţat de autorităţi pentru anul 2016 şi atrage automat calitatea de asigurat al sistemului de sănătate din România.

În prezent, în cazul în care o persoană nu s-a asigurat deşi avea această obligaţie, va trebui să achite contribuţia legală lunară pe ultimele 6 luni calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii. Pentru aceasta aplicîndu-se şi majorări de întîrziere dacă persoana nu a realizat alte venituri impozabile în ultimii 5 ani ori. În cazul în care în termenul de prescripţie de 5 ani persoana a realizat şi venituri impozabile şi a avut şi perioade fără venituri, persoana trebuie să achite contribuţia de sănătate retroactiv, pentru toată perioada în care nu a realizat venituri în ultimii 5 ani, precum şi penalităţi aferente de întîrziere. Ca şi în cazul Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală din Republica Moldova, aceste situaţii erau constatate atunci cînd persoana avea nevoie de servicii medicale şi apela pentru ele la sistemul de stat.

Nu toate persoanele fără venituri vor trebui să plătească CASS. În categoria excepţiilor se numără persoanele de pînă la 18 ani, elevii şi studenţii în vîrstă de pînă la 26 ani, femeile însărcinate şi lăuzele, persoanele cu handicap. În anumite condiţii, cum ar fi lipsa realizării veniturilor impozabile, aceste persoane beneficiază de scutirea la plată a contribuţiei de sănătate.

După cum bine aţi înţeles, mai ales în cazul moldovenilor care locuiesc în RM dar au şi documente româneşti de identitate, cei care nu plătesc asigurarea de sănătate nu pot fi depistaţi decît dacă au nevoie de servicii medicale şi apelează pentru ele la sistemul de stat. În acest context, constatăm că zeci sau sute de mii de moldoveni nu plătesc asigurarea de sănătate, iar asta din motive destul de pragmatice. N-au nevoie să se trateze în România decît în cazuri extreme, iar asta şi pentru că sistemul de sănătate şi tratament din RM este cu mult mai ieftin decît cel din România, chiar dacă este de aceeaşi calitate.

Acum însă, constatăm că o simplă lege cu caracter electoral, „pentru a se evita votarea multiplă”, după cum s-a pronunţat legiuitorul român, face mai mult decît orice lege penală prin care ar fi urmăriţi şi depistaţi cei care nu contribuie şi astfel la bugetul de sănătate al României. Astfel, odată scanate documentele moldovenilor care vor vota Duminică 11 Decembrie, autorităţilor româneşti nu le rămîne decît să intre în baza de date a acestora ca să constate dacă au şi cărţi româneşti de identitate, dacă sînt sau nu la zi cu plata asigurărilor de sănătate şi, în funcţie de caz, să-i oblige să le plătească, inclusiv penalităţile pentru cei cu întîrzieri de plată.

În realitate, această iniţiativă românească genial de simplă vine să le facă dreptate moldovenilor, adică să-i aducă în rînd cu conaţionalii lor din România, să-i facă să nu trăiască pe mai departe cu sentimentul frustrant că sînt cetăţeni de mîna a doua şi că ar sta la pomana României. În plus, prin această măsură, moldovenilor li s-ar reda satisfacţia şi sentimentul de mîndrie naţională prin aceea că pot contribui şi ei la bugetul de sănătate al Patriei Mame.

Un lucru totuşi nu îl pricepem: de ce Băsescu nu-i onest cu moldovenii cărora le cere votul şi nu le spune nimic despre această iniţiativă patriotică benefică lor? În sinceritatea, cinstea şi devotamentul lor, moldovenii ar fi aplaudat cu entuziasm acest demers legislativ, iar prezenţa lor la votarea de Duminică ar fi fost şi mai mare. Oricum, măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, avem motive să credem că moldovenii vor afla şi se vor prezenta la urnele de vot într-un număr covîrşitor datorită şi acestei motivaţii patriotice şi sfinte. Cînd vine vorba de îndatoriri patriotice, moldovenii sînt primii!

Kurt SOLOVIOV