DE CE IL PROTEJEAZA PLAHOTNIUC PE GHIMPU?

Procurorii se autosesizează în chestiuni minore, dar închid ochii în faţa unor infracţiuni penale grave

De ani mulţi, se ştie că şi Mihai Ghimpu este una dintre amantele politice de lux preferate ale lui Vladimir Plahotniuc. Fiind o amantă de lux, se înţelege că este plătit regeşte pentru serviciile prestate. Acum, la comandă, prestează servicii de unionism diversionist şi de presupus opozant al lui Plahotniuc. Cine-i tentat să-l creadă, are mari probleme de percepţie a realităţii şi de judecată raţională elementară.

Legat de „unionismul lui”, atunci cînd a ajuns preşedinte interimar de ţară, “alesul” securiştilor români Mihai Ghimpu a declarat, în limba rusă, la Radio “Echo Moskvy”, următoarele: Ca orice persoană, am un punct de vedere. Dar nu am declarat că voi promova o politică în această direcţie. Dacă spun că vorbesc în limba română, asta nu înseamnă că sînt pentru unirea Moldovei cu România. (…) Astăzi, urmează să abordăm situaţia din alt punct de vedere. Programul nostru politic prevede două puncte principale: lichidarea sărăciei şi integrarea în Uniunea Europeană. Dar integrarea în UE presupune că statalitatea Republicii Moldova se păstrează.” Cum a lichidat el sărăcia şi a integrat ţara în UE, vedem şi simţim prea bine. E drept că o anumită sărăcie a lichidat – pe cea din întreaga sa familie!

La începutul anului 2016,Iulian Fota, fost consilier pe probleme de securitate naţională al ex-preşedintelui României Traian Băsescu, declara: „Miliardul a fost furat cu contribuţia unora dintre pro-europenii noştri. Principalul aliat al lui Plahotniuc ştiţi cine este la Chişinău? Este Ghimpu. Pro-românul şi omul nostru Ghimpu este cel care l-a sprijinit şi îl sprijină pe Plahotniuc pe un joc politic absolut murdar împotriva lui Filat. Ghimpu a sperat că dacă Filat se duce de rîpă, el va prelua o parte din electoratul lui Filat. Ceea ce vreau să spun este că ce se întîmplă acum în Republica Moldova este o mizerie pe mai multe planuri, nu doar economic, dar şi politic. Oameni în care am avut încredere au adus Moldova în acest dezastru. Cînd furi un miliard, aclamînd că vrei în Europa, este un scuipat peste propriul tău popor.”

De ochii lumii, atunci, Ghimpu l-a ameninţat public pe Fota că îl dă în judecată, dar n-a mai făcut-o. N-a mai făcut-o pentru că Fota este un om extrem de bine informat şi i-ar fi scos lui Ghimpu la iveală atîtea mizerii încît l-ar fi scuipat şi blestemat orice moldovean.

 

Ghimpu, marionetă şi interpus al securiştilor români pentru afaceri, nu unionism

Lui Ghimpu, biografia de om corupt pînă în măduva oaselor i-au stimulat-o şi consolidat-o tocmai unii români. Securişti! Pentru că este valabil şi astăzi, reiau cîteva pasaje pe care le-am publicat în ziua de 16.VII.2015: Pînă să devină „sluga proromânească şi proeuropeană” a oligarhului, Ghimpu nu era deloc sărac. Presa română a relatat pe larg despre afacerile cu ape minerale româneşti, în care era partener privilegiat al foştilor securişti români. Oare de ce, la vremea respectivă, nu i-o fi dat în judecată pe jurnaliştii români, care demonstrau că partenerii de afaceri ai lui Ghimpu aveau conexiuni şi cu KGB? Dar ce nu i-au oferit politicienii sau foştii securişti români lui Ghimpu? Cînd a ajuns preşedinte interimar, i l-au dat chiar şi pe sociologul Dan Dungaciu, pe post de consilier. Dar şi alţi consilieri români, pe care, fireşte, nu-i asculta şi e de înţeles!

Unii cititori poate că îşi mai amintesc că, în urmă cu cîţiva ani, „Moldova Suverană” a preluat din presa română o serie de articole de investigaţii privitoare la afacerile necurate ale tatălui primarului din Chişinău, Dorin Chirtoacă, cumnatul lui Mihai Ghimpu, plus fratele şi soţia “preşedintelui interimar”, cu apele minerale româneşti, iar asta printr-o strînsă legătură cu serviciile secrete ceauşiste româneşti.

Încă din 2008, jurnalistul român Mihai Munteanu publica, în „Evenimentul Zilei”, sub titlul „Reţeaua „Iuda“: Gradele apei minerale”, un foarte bine documentat articol de investigaţii, cu nume de securişti, reţele etc., în care erau cooptate şi familiile Ghimpu şi Chirtoacă.

 

Grosul averilor a venit după 2009

După ce Dorin Chirtoacă a devenit primar al Chişinăului, Ghimpu a crezut că i-a pus Dumnezeu mîna pe cap. Era atît de orbit de perspectivele care i se deschideau încît n-a observat că, de fapt, era mîna Satanei. Pînă în 2009, totuşi, a acţionat extrem de prudent, iar asta pentru că vigilentul Vladimir Voronin l-ar fi băgat în puşcărie într-o clipită. După 2009, Ghimpu s-a pomenit în Raiul hoţilor proeuropeni. Ştiţi deja cu toţii despre marile şi interminabilele împărţeli ale averilor ţării dintre liberal-democraţi, liberali şi democraţi, motiv pentru care nu are rost să revenim la detalii.

Filat a fost eliminat din cursă şi băgat rapid la zdup. Ghimpu, în schimb, a fost şi este în continuare menajat. Justificări penale legale ar fi cu nemiluita şi avem bănuiala că pe undeva sînt arhivate cîteva dosare. Este suficient să amintim doar conexiunile lui Ghimpu cu firmele ”Parstar Petrol”, „Get Premium” SRL și „Eurosim” SRL, companii prin care s-au extras sute de milioane din bugetul de stat și de la Primăria Municipiului Chișinău! Actualul proces al lui Chirtoacă este doar o glumă, un semn din deget pe care Plahotniuc i-l face lui Ghimpu.

Întrucît toate aceste lucruri sînt, în mare, cunoscute de către cei cu adevărat interesaţi, vă ofer un ultim caz în care Ghimpu ar trebui să fie cercetat penal dacă Procuraturii i s-ar permite. Este vorba despre cîteva afirmaţii grave făcute de el în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Printre altele, iată ce a spus despre cîteva episoade din vremea cînd era preşedinte interimar de ţară:

„Pe alocuri, Ilan Șor a încercat să mă cumpere. Și-a trimis omul la mine și m-a întrebat cîți saci cu bani vreau doar ca să nu-i mai pomenesc numele. Eu doar spuneam că el e hoț și ar trebui să fie arestat. Am refuzat banii”. Ghimpu a refuzat să spună din partea cui a venit propunerea, precizînd doar că propunerea nu a venit de la omul de afaceri Veaceslav Platon.

Președintele PL a mai spus că astfel de cazuri au mai fost, dar a ezitat să menționeze numele celui care a încercat să-l „cumpere”. „Mi s-au propus 400 de milioane de lei. De două ori s-a încercat. Trebuia să accept o majorare și eu nu am acceptat-o. Am spus că nu am venit în politică pentru bani”.

Trebuie să fii Chirtoacă, Corina Fusu ori Valeriu Munteanu ca să nu se înţeleagă gravitatea acestor afirmaţii cu implicări penale imediate. Reţineţi că este vorba despre tentative de corupţie la cel mai înalt nivel, iar Ghimpu le-a tăinuit pînă acum. Asta îl transformă într-un complice şi într-un tăinuitor pentru că nu i-a denunţat pe cei care au încercat să-l mituiască în calitate de preşedinte interimar de ţară. În primul rînd, însăşi funcţia îl obliga, dar de ce nu a făcut-o? Oare pentru că dacă de la unii a refuzat să primească mită de la alţii nu? Această tăcere a lui vrea să fie o garanţie pentru toţi corupătorii cu care a intrat în contact, că el nu-i turnător? Aşa cum spuneam, Ghimpu ar trebui să fie cercetat penal dacă Procuraturii i s-ar permite să se autosesizeze.

De ce totuşi îl menajează Plahotniuc, chiar şi în contextul în care ştie că românii nu-l mai sprijină deloc de ani mulţi? Un răspuns poate fi şi acela că mai are nevoie de el, în context electoral, în calitate de unionist clonat care mai poate rupe cîteva voturi de la puţinii bezmetici care-l mai cred! În plus, Ghimpu ştie cum s-o împrăţit… norocul în R. Moldova atunci cînd s-au creat AIE-urile.

Mihai CONŢIU