De ce dosarele penale ale lui Ghimpu si Chirtoaca au fost ”pensionate”?

”Gheaghea Mișa te slăvim, că ca tine nu găsim”!

Mihai CONȚIU

O fi Mihai Ghimpu incult, dar în șmecherii și afaceri dubioase de sute de milioane s-a descurcat de minune, iar asta de cînd nepotul Dorin Chirtoacă a devenit primar și cît a fost și el la guvernare, alături de Plahotniuc. După ce și-a distrus partidul și i l-a predat strategic lui Chirtoacă, astfel încît toți să rețină că PL a avut succese relative doar cu el în frunte, nicidecum datorită lui Chirtoacă după cîștigarea Primăriei, Ghimpu s-a retras la timp din politică spre a i se uita implicațiile penale de mari proporții.

Se pare că a mizat benefic, pentru el, pe faptul că va fi uitat. Vorbim despre furtul miliardului, dar despre sutele de milioane de care a beneficiat Ghimpu în complicitate cu Chirtoacă nu mai pomenește nimeni. Cît timp Ghimpu s-a aflat la guvernare, firmele afiliate lui au obţinut contracte de sute de milioane de lei cu întreprinderi subordonate Partidului Liberal. Atunci, „Eurosim”, dar şi alte firme afiliate familiilor Ghimpu și Chirtoacă au fost ţinta unor acţiuni de amploare ale procurorilor, numai că dosarul penal nu a avut o finalitate, fiind muşamalizat cu ajutorul instanţelor de judecată.

Printre partenerii de nădejde ai firmei partenerilor lui Ghimpu se număra Calea Ferată din Moldova (CFM), subordonată Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), care, conform portalului moldovacurata.md, doar în primele trei luni ale anului 2011 cumpăra de la „Parstar Petrol” motorină în valoare de 135 milioane de lei. La acest subiect, fostul Centru pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a iniţiat un control, care însă nu a avut o finalitate. Într-un Raport de audit pe anii 2009-2010, Curtea de Conturi a stabilit că Parcul Urban de Autobuze (PUA) a achiziţionat de la „Parstar Petrol” „cantităţi mari şi costisitoare de combustibil şi lubrifianţi, fără analizarea şi selectarea ofertelor corespunzătoare, cu preţuri mai mari decît ale altor agenţi economici”. În total, au fost achiziţionate 6,1 mii de tone de motorină, cu 60,7 milioane de lei, „cu preţuri mai mari decît motorina livrată întreprinderii de către SA „Tirex-Petrol”, ceea ce a generat cheltuieli suplimentare în sumă de 817,2 mii de lei”.

Începînd cu 2013, întreprinderile municipale Edilitate, Exdrupo, Regia Autosalubritate, PUA și CFM, condusă atunci de consilierul municipal din partea PL, Iurie Topală, au procurat produse petroliere în valoare de aproape 100 milioane de lei de la firma „Get Premium”. …Și tot așa!

Din cînd în cînd, moderatorii Tv îl mai scot de la naftalină ca să le dea moldovenilor ”sfaturi înțelepte”, să-și dea cu părerea despre miliardului furat, la care el  nu a fost părtaș, iar asta pentru că Plahotniuc a considerată că ”și-a luat partea” din cele arătate mai sus și altele. Nimeni, însă, nu-l întreabă despre abuzurile lui de sute de milioane, despre cum unele instanțe de judecată, controlate de Plahotniuc, au respins demersurile procurorilor, despre dosarele puse la prăfuit în privința sa și a lui Chirtoacă și restul matrapazlîcurile lor penale.

El a calculat bine că, dacă se retrage din politică, moldovenii și procurorii îi vor uita toate abuzurile cu iz penal extrem de grav. Practic, Ghimpu se amuză pe seama ”uitucilor”. Bună treabă – te alegi cu un mușuroi de milioane, te retragi din politică pentru ca lumea să te ierte/uite, iar din cînd în cînd îți mai aranjezi o ieșire la Tv ca să dai sfaturi ”prostimii” pe care ai prădat-o! E o strategie pe care Președinta Sandu pare s-o agreeze. Doar nu degeaba s-a înconjurat de o camarilă coruptă și putred de bogată! De la Plahotniuc a deprins ”tactici pilduitoare” de acaparare a Puterii absolute, iar de la Ghimpu metode de supraviețuire îmbelșugată după decesul politic!