De ce Dorin Chirtoaca trebuie sa demisioneze urgent?

Unicul lucru bun pe care-l mai poate face Dorin Chirtoacă pentru chişinăuieni este să demisioneze. Şi cu cît mai repede o va face, cu atît mai bine va fi. Pentru că numai în acest caz locuitorii capitalei vor putea decide cine va conduce municipiul Chişinău de acum încolo. În oricare altă situaţie, chişinăuienii vor fi lipsiţi de dreptul de a decide cine să-i conducă, iar în fruntea capitalei va ajunge o persoană aleasă maximum de cîteva zeci de consilieri municipali.

Dorin Chirtoacă nu trebuie să-şi facă iluzii că mai poate schimba ceva. Soarta lui politică demult a fost pecetluită, iar arestul său (fie şi la domiciliu) era doar o chestiune de timp. Despre aceasta se vorbea la fiecare colţ de stradă, şi, cum se mai întîmplă la moldoveni, detaliile din dosarul (dosarele) lui Dorin Chirtoacă ajunseseră să fie discutate chiar şi de băbuţele ce stau în faţa blocului cu paharul de seminţe de floarea soarelui în mîini. De ce nu a demisionat Dorin Chirtoacă, ştiind toate aceste lucruri, nu e clar. Doar nu era naiv să creadă că va putea să-şi ducă mandatul la final. Poate că, dacă demisiona pînă acum, nici nu ar fi fost arestat. Sau, plecînd din funcţia de Primar, ar fi putut lesne părăsi şi ţara, iar de acolo de unde ar fi fost, ar fi avut mai multe posibilităţi să se apere decît are acum. Cel puţin, dacă demisiona, nu păţea ruşinea pe care o trage acum, ştergînd ca şi cu un burete şi lucrurile bune ce s-au întîmplat în cei aproape zece ani de mandat.

Acum, Dorin Chirtoacă trebuie să înţeleagă că aflarea lui în funcţie în continuare, nu e o oportunitate pentru el, ci pentru oponenţii lui politici. Atîta timp cît Dorin Chirtoacă rămîne în funcţie oficial, dar nu-şi poate exercita atribuţiile, Primăria este la cheremul oponenţilor săi, care vor găsi argumentarea legală necesară pentru a conduce în locul lui. Ce rezolvă Dorin Chirtoacă rămînînd oficial în funcţie? Nimic! Din contra, oferă acoperirea legală necesară celor ce vor să pună mîna pe Primărie. Or, e de la sine înţeles că, în scurt timp, procurorii vor cere suspendarea lui din funcţie pe durata anchetei, iar ancheta poate dura şi un an, şi doi, adică chiar pînă la finalul mandatului său în 2019. Dacă Primarul nu demisionează, nu pot fi organizate alegeri anticipate. Iar oraşul nu poate fi lăsat fără administrare (mai ales că deja se face mare gălăgie că „cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea”, deoarece activităţile municipalităţii sunt blocate). Cine „îşi va asuma responsabilitatea”, o ştiu deja chiar şi copiii de la grădiniţă. Cu siguranţă, ştie acest lucru şi Dorin Chirtoacă, dar, cel puţin deocamdată, nu a contraatacat şi acest lucru e destul de straniu.

Dat fiind cele spuse mai sus, cred că unica întrebare care trebuie să ne intereseze în această situaţie este: Pe mîna cui va da Dorin Chirtoacă Primăria capitalei: a chişinăuienilor sau a oponenţilor săi politici? Iar dacă vrea ca soarta capitalei să o decidă locuitorii ei, Dorin Chirtoacă are o singură soluţie – să demisioneze!

Autor: Dumitru Spătaru

Articol preluat din Tribuna.md