DE CE DOLARII AMERICANI AU CULOAREA VERDE?

Cu siguranţă una dintre principalele caracteristici recognoscibile ale bancnotelor Statelor Unite ale Americii este culoarea lor verde, atît de caracteristică de fapt, pentru dolarii americani. Însă în spatele deciziei de a colora dolarii în verde există unele motivaţii deosebit de interesante.

În mod oficial, forma şi culoarea dolarilor s-ar datora preşedintelui Abraham Lincoln care a cerut expres acest lucru în perioada Războiului Civil American. Atunci, preşedintele Lincoln a cerut ca noile bancnote să fie tipărite în culoarea verde pe o singură parte. De atunci a intrat în limbajul cetăţenilor americani expresia „Green Backs”.

Mary Ellen Withrow, fost trezorier al Statelor Unite ale Americii, motivează această alegere în cadrul unui interviu acordat revistei New Yorker Magazine prin faptul că culoarea verde simbolizează din toate timpurile fecunditatea, renaşterea vieţii şi mai presus de toate în acest context, creşterea. În plus, legat de acest aspect, experţii în doctrine ezoterice merg mai departe cu explicaţiile lor, susţinînd că primii preşedinţi americani, aşa numiţii „Părinţi Fondatori ai Naţiunii”, erau cu toţii masoni de grad mare.

Ori în doctrinele ezoterice de sorginte masonică şi nu numai, verdele este culoarea planetei Mercur, planeta care guvernează afacerile şi toate activităţile comerciale. Deci, alegerea culorii verde pentru dolarii americani nu ar fi fost una cu totul şi cu totul întîmplătoare.

O altă explicaţie, ţine de faptul că după apariţia tehnologiilor fotografiei, mulţi falsificatori vroiau să falsifice dolari. Din acest motiv, autorităţile americane din acele vremuri ar fi ales culoarea verde pentru tipărirea dolarilor, din simplul motiv că pe atunci fotografiile erau în alb-negru sau sepia.

În prezent, orice bancnotă americană este compusă dintr-un amestec de 75% bumbac şi 25% in. Dolarii americani sunt garantaţi să reziste la un număr de peste 4.000 de plieri şi împăturiri în două, înainte să se uzeze şi ulterior să se rupă.