DE CE CHELESC ANUMITE PERSOANE?

Cum de unele persoane își pierd părul? Îi poate ajuta știința să îl recupereze?

Ce au în comun Charles Darwin, Michael Jordan și Yoda? Și ei, ca multe alte personalități care au intrat în istorie, nu au păr pe cap.

Unii au ales asta. Secole întregi, chelia era un simbol al inteligenței. În ciuda acestui fapt, multe persoane rămase fără păr și-ar dori să îl recupereze.

Savanții sînt preocupați. De ce își pierd părul anumite persoane și cum îl pot recupera.

Un scalp obișnuit are între 100.000 și 150.000 fire de păr. Firul este format, cu precădere, din keratină, proteinele rămase de la celulele moarte, care au fost forțate să iasă pe sus, prin scalp, lăsînd loc noilor celule.

Structura formată din foliculi este cea care potențează creșterea firului de păr, o rețea completă care se formează înainte de a ne naște.

Atunci se conturează plantația viitorului adult. Oamenii diferă mult, unii au păr bogat, alții rar.

În funcție de schimbările din organism, este influențată și creșterea părului. Bărbații sînt mult mai predispuși calviției, care este o trăsătură genetică și se moștenește.

Foliculii se sensibilizează foarte mult din cauza dihidrotestosteronului, un metabolit biologic activ al testosteronului, produs în principal la nivelul prostatei, dar și în testicule, foliculii piloși și glandele suprarenale.

DHT cauzează o micșorare a producției sensibililor foliculi, podoaba capilară rărindu-se din ce în ce mai mult.

Pierderea nu se face brusc, ci treptat, pe scara numită Norwood, care descrie severitatea calviției.

Întîi, se pierde părul din zona tîmplelor, apoi din creștetul capului. Aceste zone sînt foarte expuse și se răspîndesc alarmant.

Părul nu se pierde doar din cauze genetice, stresul este și el un motiv foarte serios, care afectează și femeile, mai ales după naștere. Foliculii își pierd capacitatea de a mai crește.

Deși calviția pare permanentă, studiile arată contrariul. Sub pielea scalpului, rădăcinile rămîn vii. Pe baza acestei informații, savanții au creat medicamente care scurtează faza de odihnă a foliculilor piloși și îi obligă să crească.

Alte pastile împiedică transformarea testosteronului în DHT, ca foliculii mai sensibili să nu fie afectați.

Și celulele stem sînt folosite la tratamentul de creștere a părului, dar oamenii de știință promit că nu renunță pînă nu găsesc formula care va ajuta părul să crească în zonele afectate de calviție.

Sursa: doctorulzilei.ro

Socialmai mult