DE CE AU, TOTUSI, NEVOIE FEMEILE?

„Voi, femeile, măcar aţi tăcea! Că afară de bani şi sex nu vă interesează nimic în viaţa asta!” Cam într-o aşa formulă plină de grosolănie s-a exprimat un bădăran cu pretenţii de-a se numi un bărbat macho, nu demult la o masă, unde după un toast-două s-a închegat o discuţie despre femei. Se vorbea că în mare parte sînt foarte bravo, descurcăreţe, că uneori o femeie poate căra atîtea poveri, la propriu, şi la figurat, că unii bărbaţi nici n-ar merita să încerce. Alte opinii, dimpotrivă, afirmau că sînt nişte miorlăite, proaste şi profitoare. Iar „vişina de pe tort” a fost această mojicie, clădită de un tip într-o formulă mult mai neparlamentară decît am asezonat-o eu aici ca să fie potrivită pentru ziar.

L-am ascultat cu atenţie şi pentru că asemenea păreri sînt des întîlnite, mai ales pe la noi, unde bărbaţilor le place să fie stăpîni în casă şi „şefii de şantier”, am să răspund. Mai ales că aş avea toate premisele să explic ce caută, totuşi, astăzi multe femei, mai multe decît şi-ar închipui unii bărbaţi.

Aşadar, dragi bărbaţi, care consideraţi că femeile caută doar bani şi sex, cred că o să vă uimesc, dar întîi şi’ntîi femeile caută stabilitate. Ele vor să fie sigure de voi, precum şi de ziua de mîine alături de voi. Şi defel nu sînt destule doar declaraţiile de dragoste – acestea trebuie să fie confirmate de fapte, planuri de viitor unde femeia concretă are prioritate şi nu e pe locul 2, 3, 8 sau 56.

Femeia vrea să ştie că atunci cînd se îmbolnăveşte, nu veţi mătăhăi isterici din mîini de colo-dincolo, nu veţi face crize nervoase, ci veţi fi prima susţinere şi cel mai important ajutor. În acelaşi timp, orice femeie îşi doreşte să-şi poată lăsa cu inima liniştită bărbatul să plece, dacă-i nevoie, în orice colţ al lumii, fără să se gîndească că acolo sînt alte femei.

Bani şi sex? O revelaţie: În primul rînd femeile aşteaptă fapte şi decizii concrete, bine gîndite, fără să trebuiască să aştepte pînă vă trece criza nu ştiu care la număr, stresul, ipoteca sau alte scuze ieftine şi false motive numai ca să nu vă asumaţi o răspundere.

O femeie îşi doreşte în ultimul rînd să ajungă la momentul să fie nevoită să le lămurească copiilor că tata nu se hotărăşte să facă ceva, că e în depresie şi din acest motiv casa trebuie să muţească, că tata a venit beat pentru că are probleme şi acestea „s-au mai uşurat” după ce a înghiţit o vadră de vin cu vecinul de garaj.

În fine, rar care femeie este de-acord să trăiască, iar la un moment dat să-şi dea seama că a trăit în zadar şi şi-a pierdut timpul cu o nulitate. Şi situaţia n-o poate salva nici mama-soacră care parcă îşi iubeşte nora, nici neamurile care-o apreciază şi o văd o tipă ok, nici chiar acei amici de garaj, care susţin că face cea mai bună zacuscă pe care au mîncat-o vreodată.

Bani şi sex!? Dacă bărbatul e o mizerie fricoasă care se teme de orice grijă şi responsabilitate, atunci poate să aibă şi 25 de centimetri, cu un cont gras şi ţeapăn în bancă, căci o femeie care se respectă nici nu se va uita în partea lui. Pentru că femeia are nevoie de bărbat alături, înţelegător, fidel şi sigur, nu de cal de prăsilă cu portofel.

Lilia GRUBÎI