De ce a fost condamnat Bernie Madoff, cel mai mare escroc din America, la 150 de ani de inchisoare

 construiești un imperiu pe Wall Street fraudînd statul american cu 65 de miliarde de dolari, fără ca nimeni să știe timp de 48 de ani, înseamnă  nu te poți numi decît un vrăjitor al minciunilor.

Bernard Madoff este cunoscut astăzi drept cel mai mare escroc de bursă din istorie. Fondator și director executiv al bursei National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ) de pe Wall Street, New York – cea mai mare bursă din lume după New York Stock Exchange –, Madoff a fraudat statul american, pe parcursul a 48 de ani, cu suma de 65 de miliarde de dolari. La 11 Decembrie 2008, pe cînd avea 71 de ani, a fost judecat, găsit vi­no­vat la 11 capete de acuzare și con­dam­nat la 150 de ani de închisoare.

Povestea lui Madoff, unul dintre cei mai disprețuiți oameni din America, a fost transpusă de regizorul Barry Levinson într-un film impresionant, produs de HBO: „The Wizard of Lies“. Avîndu-i în rolurile principale pe Robert De Niro și Michelle Pfeiffer, filmul face, într-un mod aparte, portretul miliardarului care a distrus, cu înșelătoriile, minciu­nile și trădările lui, viețile a mii de oameni și a păgubit sute de bănci de primă mărime din Europa și Asia (Fortis Bank, UBS, Standard), dar și insti­tuții, organizații și universități precum NY University, Columbia sau Yeshiva University.

Portret. Bazat pe o carte din 2011 a jurnalistului financiar al New York Times Diana B. Henriques, „The Wizard of Lies“ nu este un film biografic clasic care detaliază împrejurările ce au dus la căderea lui Madoff. Este, mai de­gra­bă, un studiu de personaj ce insistă pe caracterul unui evreu briliant, care a creat cea mai mare fraudă financiară a generației noastre, dar care a și iubit, a admirat și a fost admirat, a inspirat și a instruit. Robert De Niro este Madoff strateg, care a pus la cale un plan crimi­nal ce a adus dezastrul atîtor familii. Este Madoff blînd și iubitor care-și alintă soția, cu care e căsătorit de 50 de ani, și care își îndrumă cu tact cei doi fii într-o afacere despre a cărei ilegalitate aceștia habar nu au.

De Niro este Madoff calm, care răs­punde cu luciditate la toate întrebările pe care i le pune, în celulă, jurnalista Diana B. Henriques (interpretează propriul perso­naj). Este Madoff șiret, manipulînd discuțiile cu cei de la Comisia Ameri­cană pentru Bursă și Valori Mobiliare, care i-au controlat în repetate rînduri compania fără să găsească nimic în neregulă.

Este Madoff iritat de întrebă­rile unui copil. „Cel mai rău și de neiertat lucru pe care îl face Bernie Madoff în «The Wizard of Lies» nu are nimic de-a face cu schema Ponzi (operațiune fraudu­loasă de tip piramidal folosită de Madoff, n.r.), nici cu economiile pe care le-a decimat sau viețile pe care le-a distrus. Păcatul de neiertat al lui Bernie este acela de a o înjura și de a o face să plîngă pe nepoata sa de 8 ani atunci cînd aceasta îi pune o întrebare despre Wall Street“, cred cei de la Hollywood Reporter.

Sursa: Money New.ro