DE ALTA LUME NU MI-I DOR, NU VINTUR FARA ROST NIMICUL

Rînduri pentru ţara mea

*** Cheia progresului social este iniţiativa, programul de afaceri documentat, bine încheiat la toţi nasturii, şi spiritul cetăţenesc.

*** Democraţie şi responsabilitate. Stagnarea Moldovei este generată de corupţie şi iresponsabilitatea politicienilor. Aşa şi este, numai că problema fundamentală sălăşluieşte în noi toţi. Una dintre dramele noastre este aceea a iresponsabilizării individului. Criticăm clasa politică, dar nu sîntem în stare să-l punem la respect pe insul care aruncă gunoiul în stradă direct de la etajul 5. Criticăm poliţia, însă nu sărim în ajutorul omului agresat pe stradă de nişte derbedei. Continuăm să aşteptăm intervenţia autorităţilor, aşa cum am fost obişnuiţi să aşteptăm ca Partidul unic să rezolve toate problemele. Cerem responsabilitate din partea politicienilor, însă ne este peste mînă să ne asumăm fiecare în parte responsabilităţi.

*** Corupţia constituie efectul direct al slăbirii respectului faţă de legi.

*** Globalizarea, în aspectul ei pozitiv, înseamnă să aducem Moldova către lume şi lumea către Moldova. O ţară izolată e ca o insulă nevizitată de nimeni. E tristă ca o etajeră fără cărţi.

*** Moldova trebuie să dezvolte în permanenţă o cultură a iniţiativei economice.

*** Fiind prea aproape de Balcani şi prea departe de Uniunea Europeană, Moldova a suferit din cauza crizei din Rusia şi a conflictelor din Ucraina. Orice i s-ar întîmpla unei ţări este, evident, condiţionat şi de mediul său înconjurător, dar este cauzat în primul rînd de prezenţa voinţei, a viziunii politice naţionale interne. Trebuie să existe conştiinţa că dezvoltarea Moldovei nu poate începe decît printr-un efort făcut înlăuntrul ţării şi nu în afara ei, prin viziune, voinţă şi acţiune naţionale. Aceasta, mai departe, va putea să mobilizeze conştiinţele celor din străinătate, cei care vor fi chemaţi să colaboreze la nivelul acestui efort.

*** În plan politic, am putea face o comparaţie între Moldova de astăzi şi ţările apusene după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Atunci toate partidele politice din Germania, Olanda etc. au spus: Trebuie să punem cu toţii umărul la îndeplinirea acestei sarcini dificile – reconstrucţia ţării şi nu trebuie doar să ne războim unii cu alţii. Sigur că avem puncte de vedere diferite, dar, în final, toţi trebuie să ne batem pentru un ideal comun: binele ţării. Cred că în Moldova, acum, nu este timpul pentru jocuri politice.

*** Ceea ce este important pentru Vest este ca Moldova să îşi poată asigura propria stabilitate politică şi o dezvoltare rapidă. Numai atunci Europa va fi dispusă să negocieze cu noi acorduri de cooperare.

Dinu MIHAIL