DE-ALE EDUCAŢIEI. ETERNUL PESTALOZZI

Despre pedepse, Coran şi fotbal

…Faptul că terasele şi barurile sînt iarăşi pline de elevi indică clar că a început noul an de studii. Ne-am cam obişnuit cu asemenea privelişti, aproape că nici nu observăm, după cum şi chelneriţele se fac că nu observă vîrstele celora cărora le comercializează bere şi cocteiluri. Altădată cineva ar fi încasat-o. În funcţie de ţară şi pedeapsa ar fi diferită.

În Rusia, bunăoară, elevii erau bătuţi cu vergi. Pedeapsa respectivă era aplicată în cazul în care discipolul manifesta o poftă exagerată de mîncare sau nu cunoştea pe nume pe cei doisprezece apostoli.

În Marea Britanie elevul vinovat era pus să stea cu genunchii goi pe boabe de mazăre. Curios este faptul că în această ţară pedepsele corporale pentru elevi au fost anulate abia în anul 1986!

În Kenia copii obraznici sînt bătuţi cu beţe de bambus la buci. Şi în China băţul de bambus este un atribut indispensabil ştiinţei pedagogice, atît doar că elevii sunt bătuţi nu la buci, ci peste degete.

În Liberia pînă în prezent se practică bătaia cu biciul. Recent, preşedintele Liberiei, Charles Taylor, personal a aplicat în public zece lovituri de bici fiicei sale de 13 ani, pentru manifestări de indisciplină în şcoală.

Scoţienii sînt devotaţi propriilor tradiţii. Instrumentul de bază al pedagogiei rămîne cureaua. Interesant este faptul că, anual, mai multe firme producătoare de curele concurează pentru comanda ministerului învăţămîntului. De, chiar şi bătaia trebuie să fie rentabilă economic.

Japonezii în toate rămîn originali. Chiar dacă elevii nu sînt bătuţi, totuşi sînt puşi să stea nemişcaţi cu o ceaşcă de faianţă pe cap. În acelaşi timp, pedepsitul trebuie să ridice un picior sub unghi drept. Dacă nici asta nu ajută - sînt obligaţi să se culce între două scaune, ţinîndu-se doar cu degetele de la mîini şi picioare.

În Namibia, deoarece pedeapsa corporală a fost interzisă, pedagogii au găsit soluţia. Elevii nedisciplinaţi sînt obligaţi să stea nemişcaţi sub un cuib de viespi. La cea mai mică mişcare viespile atacă, iar colegii nu au voie să-i sară în ajutor proscrisului.

În şcolile din Nepal învaţă doar băieţii, ceea ce a şi contribuit la inventarea pedepsei – îmbrăcarea în haine femeieşti. În funcţie de vină – de la o zi la cinci. Majoritatea discipolilor nu rezistă această înjosire mai mult de o zi, astfel că îşi cer scuze sau se pretind bolnavi pentru a chiuli.

În Pakistan, ţară cu tradiţii musulmane conservative, pentru o întîrziere de două minute la lecţii, elevul va citi Coranul neîntrerupt timp de opt ore!

Cei mai originali par, totuşi, brazilienii. E cunoscut faptul că în această ţară, ca şi în toată America Latină, fotbalul e mai mult decît un sport. Putem doar să ne imaginăm disperarea elevului, căruia, ca pedeapsă, i se interzice în timpul pauzelor dintre ore să joace fotbal. În timp ce colegii şi profesorii aleargă după minge!

Sandu SPÎNU