Datoria externă totală a R. Moldova a depăşit 6,1 miliarde de dolari

Datoria externă a Republicii Moldova a crescut în anul 2012 cu 12,6 la sută faţă de sfîrşitul anului precedent şi a urcat la nivelul de 6 miliarde 132 de milioane de dolari SUA, ca urmare a majorării mai puternice a datoriei private, a comunicat Banca Naţională a Moldovei (BNM).
Astfel, angajamentele externe private negarantate au crescut cu 448 de milioane de dolari, pînă la 4,42 miliarde de dolari, iar datoria sectorului guvernamental s-a majorat cu 100 de milioane de dolari faţă de sfîrşitul anului 2011. Potrivit BNM, sectorului guvernamental îi revine 20,3 la sută din totalul datoriei externe brute. Deşi în sumă totală a crescut, datoria guvernamentală ca pondere în total datorii s-a redus nesemnificativ pe parcursul anului trecut, de la 20,9% la sfîrşitul anului 2011. Băncile nu au făcut mari împrumuturi în anul trecut, astfel încît datoria acestora s-a menţinut relativ la nivelul anului precedent. Angajamentele faţă de investitorii străini, ceea ce reprezintă creditarea intra-grup, se cifrează la 982 de milioane de dolari.
Republica Moldova este una dintre cele mai puţin îndatorate ţări din regiune. Datoria pe cap de locuitor este de 460 de dolari, iar în raport cu Produsul Intern Brut reprezintă 23,4%, potrivit unui clasament realizat la mijlocul anului trecut de Centrul de Cercetări Economie RIA Analitica. La elaborarea clasamentului a fost luată în considerare datoria sectorului guvernamental.
Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2013, ponderea datoriei de stat în PIB la sfîrşitul anului nu va depăşi 21,7% sau va fi cu 1,0 puncte procentuale mai puţin decît fusese estimat la finele anului 2012. Datoria de stat raportată la Produsul Intern Brut s-a redus de la 26,3% în anul 2010 la 22,7% în 2012.