DATE REALE CARE DEMONSTREAZA CA ACTUALA GUVERNARE I-A DUS PE OAMENI LA DISPERARE

Au lăsat zeci de mii de oameni fără un loc de muncă şi îi obligă pe moldoveni să ia calea pribegiei

Nu există zi, săptămînă sau lună lăsate de la Dumnezeu în care guvernanţii penali, prin intermediul posturilor de radio şi televiziune pe care le controlează, inclusiv radioul şi televiziunea naţionale, să nu se laude cu încasări bugetare record, cu îmbunătăţirea calităţii vieţii sau creşterea nivelului de trai, creşteri salariale, perfecţionarea sistemului de asistenţă socială şi tot felul de alte poveşti, făcîndu-l pe străinul care habar nu are ce-i în Republica Moldova să creadă că această ţară este la nivelul Danemarcei sau Suediei. Dar cîtă caritate, cîtă filantropie se produce în ţara asta plină de oameni suferinzi, sărmani, săraci şi neajutoraţi! În permanenţă are loc o facere de bine la scară naţională. O neîntreruptă sărbătoare! Atunci de ce s-a depopulat Moldova?

Dacă urmăriţi cu atenţie, veţi constata că aceste „realizări revoluţionare” ale guvernării sînt prezentate la zi în comparaţie cu perioada guvernării precedente. În faţa prezentării triumfaliste a acestor „realizări remarcabile” datorate exclusiv Guvernului învestit în miez de noapte de către PDM fără să fi avut un program de guvernare dezbătut în Parlament, moldoveanul de rînd sîngerează de durere, umilinţă şi de neputinţa de a trăi decent în ţara lui. În această situaţie, acelaşi moldovean de rînd, cel care ar fi trebuit să fie primul care simte îmbunătăţirea vieţii lui măcar pînă la nivelul de a avea asigurată mîncarea zilnică, constatînd că ţara căreia îi plăteşte impozite ca să se dezvolte nu îi aparţine lui, ci exclusiv unor politicieni mafioţi, pribegeşte oriunde în lume ca să aibă ce mînca şi cu ce să se îmbrace decent.

Se tot estimează că numărul moldovenilor disperaţi care au emigrat depăşeşte cifra de un milion. În acest context, sociologii şi demografii moldoveni nu au făcut un studiu aprofundat în care să constate cîte familii s-au destrămat din cauza sărăciei provocate de către guvernanţi. Aici ar trebui să fie vorba despre familiile destrămate din cauza celor care au emigrat din cauza sărăciei, dar şi cele destrămate din acelaşi motiv şi care trăiesc încă în Republica Moldova. Cîţi copii ajung în orfelinate sau pe străzi din cauza sărăciei provocate de către guvernanţi? Cîte mame rămîn singure cu copiii din cauza sărăciei provocate de către guvernanţi? Cîţi taţi rămîn singuri cu copiii din cauza sărăciei provocate de către guvernanţi? Cîţi bunici rămîn singuri cu nepoţii din cauza sărăciei provocate de către guvernanţi? Nici un guvernant nu doreşte să se afle astfel de adevăruri, iar asta pentru că dacă ar fi rostite nu ar mai avea ce să promită mincinos în campaniile electorale!!! Moldova se prăbuşeşte în beţia disperată! Crime dintre cele mai odioase au loc practic zilnic în satele noastre!

Faţă de cele arătate mai sus, constatăm, statistic, că guvernările care l-au precedat pe premierul Pavel Filip au înregistrat o serie de rezultate pozitive pe care actuala guvernare impusă de PDM le-a degradat dramatic. Autoaprecierile sfidătoare ale Guvernului Filip sînt într-o contradicţie revoltătoare cu statisticile care nu mint, căci măcar acestea nu sînt elaborate de către Justiţia, Procuratura, SIS, MAI etc. din Republica Moldova. Filip este deja filosof care ţine discursuri moralizatoare interminabile naţiunii care nu mai există. Ca să înţelegeţi mai bine mîrşăvia cu care sînt minţiţi moldovenii de către acest Guvern marionetă al unui partid marionetă, PDM, vă provoc ca să citiţi şi să reţineţi următoarele date statistice care nu mint deloc, dar care poate că nici nu au putut cuprinde, în ansamblu, absolut toate dimensiunile tragediei acestui popor ajuns să fie guvernat/condus de către un Guvern învestit „strategic” în miez de noapte!

În trimestrul trei al anului 2017, în R. Moldova, existau 44,6 mii de șomeri, cu peste 13% mai mulți decît în aceeași perioadă a anului trecut. Din datele Biroului Național de Statistică, aflăm că rata șomajului la nivel de ţară este de 3,4%, fiind în creștere fată de trimestrul III din 2016, cînd acest nivel era de 2,9%. În rîndul tinerilor cu vîrste între 15 și 24 de ani), rata șomajului a constituit 12,6%. Constatăm, astfel, că actuala guvernare, după ce a promis creşterea locurilor de muncă, le-a redus drastic din numărul celor care existaseră şi faţă de care guvernele anterioare se angajaseră să le sporească. Mai departe! Nu promitea stejarul PLDM-ist 300.000 de locuri de muncă?

În aceeași perioadă (trimestrul trei al anului 2017), populația economic activă, adică populația ocupată, plus șomerii, a constituit 1,3 milioane de persoane, fiind în descreștere cu 2,1% sau 28,3 mii de oameni față de trimestrul trei din 2016. În sectorul agricol, existau 444,7 mii de angajaţi (35,2% din totalul persoanelor ocupate). Din rîndul acestora, 46 la sută sînt persoane ocupate de produsele agricole în exclusivitate pentru consumul propriu. Față de trimestrul III din 2016, numărul locurilor de muncă din agricultură s-a micșorat cu 35,3 mii sau cu 7,4%.

În activitățile din afara agriculturii, au fost înregistrate 819,4 mii de persoane, fiind, practic, la nivelul anului 2016. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 10,7% și în construcții - 5,4%. Numărul persoanelor ocupate în industrie a scăzut cu 12,1% în comparație cu trimestrul respectiv al anului trecut, iar în construcții - cu 13%. În sectorul servicii au activat 48,8% din totalul persoanelor ocupate, ponderea acestora fiind în creștere cu 3,6% față de trimestrul III din 2016. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, 76,5% din populația ocupată activează în sectorul privat și 23,5% în sectorul public.

Actualii guvernanţi au lăsat zeci de mii de oameni fără un loc de muncă şi îi obligă pe moldoveni să ia calea pribegiei, dar date reale demonstrează că actuala guvernare i-a minţit cu neruşinare şi continuă s-o facă! Acum inventează noi şi noi biruri, impozite, schimbări de standarde, plăcuţe, rapoarte etc. Dar nu mai au de pe cine le lua.

Mihai CONŢIU

Virginia Filip 13.12.2017 - 08:48

Pai daca Moldova o duce rau, oare nu-i si vina lui Dodon care in anul lui de mandat, cu care se lauda, de parca mari realizari a reusit, a creat numai scandaluri politice? In loc sa-i lase pe guvernanti si pe parlamentari sa-si faca treaba, el se opunea la fiecare punct, ca apoi sa se mai piarda alt timp pana la reglementare.