Dar daca si Presedintele Dodon proceda ca Trump, Johnson ori Iohannis?

Sandu, Năstase, Usatîi, Candu, în slujba lui Plahotniuc

Mihai Conțiu

Cei care-l critică pe Președintele Igor Dodon în privința datei luării deciziei de instituire a Stării de Urgență sunt, în egală măsură, de rea-intenție și vînători cinici de dividende politice electorale. Pentru orice Stat democratic, declararea Stării de Urgență este o măsură excepțională pentru a cărei instituiri trebuie să existe certitudini concrete cum ar fi: statistici alarmante, evaluarea impactului psihologic asupra populației (riscul provocării de panică în masă, psihoză colectivă etc.) în corelație cu motivarea realistă a luării  unei astfel de decizii, pericol iminent la adresa vieții majorității cetățenilor Țării, impactul de natură economică, sincronism cu comunitatea internațională, capacități de gestionare a crizei și de eradicare a fenomenului care a dus la luarea unei astfel de decizii.

Cînd Președintele Dodon a luat în calcul instituirea Stării de Urgență, numărul celor contaminați de coronavirus era de 23, iar numărul mare de moldoveni care doreau să se reîntoarcă în Țară din Statele europene contaminate deja nu putea fi predictibil. Dodon a instituit Starea de Urgență într-o perioadă în care Președintele SUA, Donald Trump, ignora această pandemie, minimalizîndu-i pericolul, dînd exemplu faptul că anul trecut au murit 37.000 de americani din cauza gripei comune, cînd premierul britanic Boris Johnson a ignorat pericolul real reprezentat de coronavirus pînă cînd el însuși a fost contaminat ori cînd Suedia pînă și acum nu impune restricții sociale.

Vă dați seama cît de violent ar fi fost atacat Dodon de ”criticii lui profesioniști” dacă și el proceda ca Trump, Johnson ori premierul suedez?

”Vînătorii” politici și cinici ai lui Dodon, activi doar în critici și remarci destabilizatoare emise din autoizolarea pe care și-au asumat-o de frica pandemiei, i-au adresat cele mai violente acuze atunci cînd Președintele a spus că acest coronavirus poate trece prin noi sau pe lîngă noi la fel ca o simplă răceală ori gripă. Ulterior, medici și savanți reputați au demonstrat științific că așa și este. Aceiși critici, care vor să profite strict politic de pe urma pandemiei, mai că nu l-au făcut trădător de neam și Țară pe Dodon după ce acesta le-a cerut moldovenilor din diaspora să nu se năpustească buluc pentru a se reîntoarce acasă din țările contaminate în care se află. Totodată, le-a dat asigurări celor din diaspora care totuși se întorc că vor fi bine primiți, vor fi puși în carantină și testați după toate posibilitățile, în contextul asumării conștiente a unei reveniri ordonate, succesive și nu masive în Țară, date fiind limitările inevitabile ale procesării lor la frontiere.

În ziua de 3 Aprilie, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a făcut un apel la românii din diaspora, cărora le-a transmis să nu vină anul acesta de sărbători acasă pentru a limita riscul de răspîndire a virusului COVID-19. „Revenirea în ţară poate fi extrem de periculoasă atît pentru voi, cît şi pentru cei la care ţineţi. Anul acesta vom fi alături de cei dragi, dar de la distanţă.”, a declarat Preşedintele României.

Față de îndemnurile lui Dodon arătate mai sus, vă dați seama cît de dur ar fi atacat dacă, în plus, s-ar adresa și el diasporei la fel cum a făcut-o Iohannis? Dodon e criticabil, dar de ce nu și Iohannis?

Cei care-l acuză cu nesăbuință pe Dodon doar din dorința de a cîștiga dividende politice pe seama suferinței și panicii oamenilor, vor să-i facă pe moldoveni să creadă Moldova e singura Țară luată pe nepregătite, că guvernanții nu au capacitatea de a gestiona criza, că Moldova e singura Țară care nu are resurse medicale pentru a combate coronavirusul și că măsurile sociale adoptate nu sunt cele mai adecvate, DEȘI ȘTIU CĂ MINT, CĂ DEZINFORMEAAZĂ CU CINISM.

La capitolul gestionării acestei crize, Republica Moldova, prin comparație, stă mult mai bine decît aproape toate Țările ultra-dezvoltate, fiind suficient să amintim Italia, SUA, Anglia, Spania, Franța etc. La fel ca și Republica Moldova, toate aceste State sunt depășite de situație la toate capitolele de care Dodon e acuzat de dragul de a fi acuzat. Ca și Republica Moldova, toate aceste Țări au nevoie de ajutor internațional, se confruntă cu blocaje în sistemul de Sănătate, cu lipsă de echipamente, de teste, cu un număr insuficient de cadre medicale etc.

Ce singularizează Republica Moldova de aceste Țări este faptul că aici există o opoziție profitoare, una incapabilă să renunțe, doar în această perioadă, la acțiuni politice nesăbuite, destabilizatoare. În Republica Moldova, nu există o opoziție conștientă și lipsită de orgolii personale, una care să sprijine activ sau măcar tacit absolut toate acțiunile întreprinse de către oficialii responsabili cu gestionarea acestei cumplite crize! Coronavirusul nu se combate cu discursuri politice populiste! Nu contează cine înfrînge pandemia, contează ca ea să fie eradicată!

În contextul acestei crize, Maia Sandu, Andrei Năstase, Renato Usatîi, Andrian Candu și activiștii lui Ilan Șor lucrează efectiv în slujba lui Plahotniuc. Vor să se răzbune pe Dodon în numele și în folosul oligarhului fugar. Dincolo de această mobilizare, mai există o luptă ascunsă privirilor noastre – competiția pentru deținerea controlului asupra Statului dintre Plahotniuc și clanul lui Victor Țopa!