DANEMARCA SI POLONIA SUSTIN PARCURSUL EUROPEAN AL R. MOLDOVA

Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, Martin Lidegaard, şi ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, care au efectuat o vizită în R. Moldova.

În cadrul întrevederii, ministrul Natalia Gherman a informat oficialii europeni despre primele rezultate ale implementării Acordului de Asociere RM-UE şi a reiterat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a continua programul ambiţios de reforme.

Oficialul moldovean a menţionat că Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, din mai 2015, va reprezenta un prilej de a spori semnificativ aspiraţiile europene ale ţării noastre. “Atragerea investiţiilor şi extinderea pieţei de desfacere pentru produsele moldoveneşti sînt obiectivele cheie ale autorităţilor R. Moldova pentru valorificarea integrării economice cu UE”, a declarat şefa diplomaţiei de la Chişinău.

La rîndul lor, cei doi miniştri au reiterat sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova, menţionînd necesitatea continuării reformelor, în special în domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei. “Sîntem aici pentru a vă asigura că vom sta umăr la umăr cu R. Moldova pentru a continua parcursul european. Vom acorda toată asistenţa necesară în acest sens”, a declarat omologul danez Martin Lidegaard, ministrul polonez precizînd că „parcursul european este o mare şansă pentru R. Moldova, cu mari perspective”.

De asemenea, ministrul Natalia Gherman a pledat pentru intensificarea relaţiilor bilaterale cu cele două ţări şi a adus mulţumiri Guvernelor danez şi polonez pentru asistenţa pentru dezvoltare oferită R. Moldova, pe parcursul ultimilor ani, în domenii precum buna guvernare, drepturile omului şi democraţia, mediu, consolidarea societăţii civile şi a presei libere şi independente, promovarea creşterii economice rurale etc.

Danemarca şi Polonia sînt printre cele 13 state UE care au ratificat, pînă în prezent, Acordul de Asociere RM-UE.