Daca UE lasa Italia sa se prabuseasca, Europa nu-si va mai reveni!

Dacă Uniunea Europeană (UE) va lăsa Italia să se prăbuşească, Europa nu-şi va mai reveni, a atenţionat Vineri ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire, la postul La Chaine Info, îndemnînd statele membre să se unească pentru a face faţă crizei coronavirusului, informează AFP, potrivit agerpres.

„Dacă fiecare va fi doar pentru sine, dacă vom lăsa alte state să se prăbuşească, dacă îi vom spune Italiei, de exemplu, ‘descurcaţi-vă singuri’, Europa nu-şi va mai reveni”, a afirmat ministrul francez. „Dacă nu suntem capabili să ne unim, proiectul politic european este cel care va fi doborît de această criză”, a adăugat el, îndemnînd UE să ia exemplul Băncii Centrale Europene (BCE), care a anunţat miercuri un plan de urgenţă de 750 de miliarde de euro.

„Vedem că solidaritatea zonei euro se reconstituie, că diferenţele dintre ratele dobînzilor se reduc”, a subliniat Le Maire. „Suntem pe calea cea bună şi trebuie să continuăm pe timp îndelungat să manifestăm această solidaritate europeană, pentru ca Europa să poată ieşi mai puternică din această criză”, a insistat el, fără a detalia asupra măsurilor pe care ar trebui să le ia statele membre.

Într-un interviu acordat Vineri pentru Financial Times, premierul italian Giuseppe Conte a fost mai explicit, notează AFP. El a cerut UE să folosească „toată puterea” Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, pentru a face faţă crizei „fără precedent” a coronavirusului. Potrivit lui Conte, calea de urmat este de a deschide toate liniile de credit ale fondului pentru toate statele membre, „pentru a le ajuta să lupte împotriva consecinţelor epidemiei COVID-19, cu condiţia ca fiecare stat să fie transparent şi să dea socoteală de modul în care sunt cheltuite aceste resurse”.

Acest mecanism a fost pus în practică în 2012, în timpul crizei datoriei zonei euro. Dotat cu 410 miliarde de euro, MES furnizează credite ţărilor aflate în dificultate. În schimb, statele – cum a fost cazul Greciei – trebuie să pună în aplicare reforme.