DACA SI POSTUL DE GUVERNATOR AL BNM VA FI NEGOCIAT POLITIC, ATUNCI CHIAR CA SINTEM CURUL EUROPEI!

Acest articol este interzis gravidelor, persoanelor cu copii în braţe şi UE

Autor: Mihai CONŢIU

Dorin Drăguţanu, încă guvernator în exerciţiu al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi-a dat demisia, urmînd ca Parlamentul să voteze un alt guvernator, care, fireşte, va fi negociat la sînge de balaurii hapsîni din actual coaliţie (încă) mafiotă de guvernare.

Încă de cînd Drăguţanu a fost investit în funcţia de guvernator, prin negocieri politice cîştigate de complicii Vladimir Plahotniuc şi Mihai Ghimpu, m-am interesat, direct de la surse bancare europene autorizate, despre abilităţile acestuia în domeniu. Cercetîndu-i-se biografia – studiile, experienţa profesională în domeniu, alte calificări suplimentare obligatorii etc. – mi s-a răspuns clar: A fost numit în această funcţie pentru că este expert în spălări de bani negri!

Ulterior, previziunile prietenilor mei bancheri din Europa s-au adeverit. Dacă Plahotniuc va continua să ţină acest stat în captivitate, este absolut sigur că Drăguţanu nu va face puşcărie pentru subminarea gravă, în proporţii deosebit de mari a economiei bancare a Republicii Moldova. La fel şi Iurie Lancă, complicele lui, ambii servitori umili ai oligarhului!

Acum se dispută aprig, se negociază la sînge între partidele aflate încă la guvernare „dreptul” fiecărui partid de a desemna un nou guvernator al BNM. În stil mafiot! Asta demonstrează, iarăşi, ca să-l parafrazez pe filosoful român Petre Ţuţea, că sîntem curul neşters al Europei!

Zilele trecute, l-am avut oaspete pe un tînăr şi vechi prieten din Belgia. Lucrează într-o mare bancă din Luxemburg şi conduce un departament de evaluare a riscurilor bancare. Fireşte că situaţia din sistemul bancar moldovenesc îi este extrem de cunoscută, asta ca o obligaţie firească a oricărui lucrător bancar din toate băncile selecte ale Europei şi nu numai. Şi prietenul meu belgian este unul dintre cei care l-au calificat pe Drăguţanu aşa cum am pomenit mai sus. Ca o paranteză utilă, interesantă sau suplimentară, pur şi simplu, amintesc faptul că prietenul meu belgian şi mulţi alţi bancheri europeni de prestigiu pe care-i cunosc m-au surprins plăcut atunci cînd mi-au vorbit în termeni elogioşi despre fostul guvernator al BNM, Leonid Talmaci.

Situaţia politică şi economică a Republicii Moldova ar trebui să-i responsabilizeze atît de mult pe mafioţii de la guvernare încît nici să nu se gîndească să numească un nou guvernator de pe poziţii de partajare politică algoritmică. Gata, şacalilor, a venit vremea ca Moldova să aibă un guvernator al BNM competent, vizionar şi total apolitic!

Revenind la prietenul meu belgian cu care discutam zilele trecute şi despre numirea unui nou guvernator, reproducînd generic, acesta mi-a zis că guvernator al BNM trebuie să fie el, adică cineva asemenea lui – un specialist care să nu aibă nici o legătură cu Republica Moldova, un bancher care, asemenea lui, ar învăţa limba română în două luni şi căruia ar trebui să i se dea cetăţenia Republicii Moldova în regim de urgenţă. Doar astfel situaţia de la BNM şi întregul sistem bancar naţional ar fi redresate, ar putea deveni competitive.

Indiferent de cine dintre candidaţii moldoveni va fi desemnat de către partidele de la guvernare la funcţia de guvernator va fi mînjit deja sau, dacă este curat, va fi mînjit, compromis în perspectivă, acesta fiind şi motivul pentru care viitorul guvernator ar trebui să fie unul asemenea prietenului meu din Belgia.

Numirea unui guvernator european ar demonstra UE, SUA, FMI, BEI sau BERD că autorităţile de stat ale Moldovei sînt, într-adevăr, responsabile şi conştiente în ceea ce priveşte viitoarele relaţii dintre aceste state şi instituţii bancare internaţionale. Altminteri, repet, vom demonstra că chiar sîntem curul neşters al Europei!

Cum îl cheamă pe prietenul meu? Nu-i nici un secret, căci este un personaj real pe care îl cheamă Broes Breyne!