DACA NU AR FI FOST ACTOR, TOM CRUISE AR FI PUTUT EXCELA INTR-O CARIERA DE CASCADOR

Personajul interpretat de Tom Cruise în seria ''Mission: Impossible'', Ethan Hunt, sfidează moartea cadru după cadru în ultimul film al seriei, "Fallout", un film care putea beneficia de toate atuurile tehnologiei moderne în ceea ce priveşte efectele speciale, dar în care cascadoriile sînt în mod deliberat realizate "old school", pentru a obţine un efect mai pregnant de realism, iar Tom Cruise este celebru şi pentru faptul că este unul dintre puţinii actori de acţiune care-şi realizează singur cascadoriile, conform Vox.com

Coordonatorul echipei de cascadori a filmului, Wade Eastwood, a declarat despre Tom Cruise că dacă nu ar fi devenit actor, ar fi putut fi un excelent cascador.

Filmul "Mission: Impossible - Fallout" a trebuit, în primul rînd să se ridice cel puţin la nivelul de spectaculozitate al celorlalte filme ale seriei pentru a fi luat în seamnă de fani. Pornind de la această provocare, regizorul, protagoniştii şi echipa de cascadori au reuşit să surprindă şi să impună noi exigenţe în domeniu. "Fallout" cuprinde urmăriri prin Paris cu maşini, motociclete şi bărci cu motor, dar şi urmăriri cu elicoptere precum şi numeroase alte cascadorii.

Această serie care cuprinde 6 filme a devenit consacrată pentru scenele sale de acţiune care te ţin cu sufletul la gură. Pentru a obţine un efect de realism cît mai ridicat, echipa de filmare a optat pentru executarea efectelor speciale cu cascadori şi nu în faţa unor ecrane verzi prin folosirea de elemente de CGI (computer-generated imagery). Spre exemplu, prăbuşirea unui elicopter în "Fallout" a fost filmată folosind o epavă reală a unui elicopter agăţată de o macara la 30 de metri înălţime şi folosind un sistem de scripeţi şi troliuri pentru a simula căderea şi impactul la o viteză de peste 130 de km/h.

Ceea ce lumea cunoaşte mai puţin despre seria filmelor "Mission: Impossible" este că Tom Cruise este primul care insistă ca toate cascadoriile să fie făcute "pe bune", ca pe vremuri, pentru o veridicitate cît mai mare a efectelor speciale de pe peliculă. Cruise s-a şi accidentat după o cascadorie făcută pentru "Fallout", filmările fiind întrerupte după ce actorul şi-a fracturat glezna.

Scenele de acţiune din seria "Mission: Impossible" se nasc întotdeauna pe hîrtie. Înainte să înceapă filmările la "Fallout", coordonatorul echipei de cascadori, Wade Eastwood, a stat de vorbă cu Tom Cruise şi cu regizorul Chris McQuarrie (cu care a colaborat şi la "Mission: Impossible - Rogue Nation", 2015, precum şi la "Edge of Tomorrow", 2014) pentru a decide care dintre scenele de acţiune pot fi realizate cu cascadori şi cît de departe se poate merge fără a fi nevoie să apeleze la CGI.

După ce se decid cu privire la care sînt cascadoriile care pot fi făcute în film, Eastwood pregăteşte alături de echipa sa cîteva variante practice în care să fie executate şi apoi discută din nou cu Tom Cruise şi cu McQuarrie. Dacă cei doi sînt de acord, se trece la exersarea cascadoriilor cu cascadori profesionişti, pentru a şti sigur dacă ele pot fi realizate. Apoi se trece la filmarea lor. În cazul producţiei "Fallout", Tom Cruise a mai trebuit să obţină şi licenţă de pilot de elicopter pentru a trage scena de urmărire aeriană de la sfîrşitul filmului.

În ziua cînd trebuie filmată o anumită cascadorie, totul trebuie să fie perfect. Orice detaliu ce este uitat sau care nu corespunde planului poate duce la eşecul filmării şi revenirea la etapa de planificare. În cazuri grave se poate ajunge la accidentarea serioasă a actorilor şi cascadorilor.

"Cascadoriile pe care le facem sînt controlate, însă pericolul este un element ce nu poate fi niciodată complet exclus", explică Eastwood. "Dacă este vorba de ceva important care nu merge, niciodată nu fac schimbări pe loc; mă întorc la proiect şi-mi iau tot timpul necesar pentru a concepe din nou scena respectivă, pentru a repeta cascadoria şi pentru a reexamina toate lucrurile care pot merge prost în încercarea de a elimina din riscuri. Evident că nu putem ajunge la zero riscuri. Apoi revenim la filmarea propriu-zisă", a adăugat el.

Sursa: Agerpres