DACĂ AI SEMNĂTURĂ ELECTRONICĂ, AI ŞI APOSTILĂ!

Republica Moldova, a doua ţară din Europa şi a cincea din lume care pune în practică e-apostila

Pe data de 12 August 2013, la Chişinău, a fost lansat serviciul electronic e-apostila, se notează într-un comunicat de presă al Biroului comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

La eveniment au participat prim-ministrul Iurie Leancă, ministrul Justiţiei Oleg Efrim, directoarea Centrului de Guvernare Electronică Stela Mocan şi şeful Serviciului Apostilă Valeriu Frimu.

Republica Moldova este a doua ţară din Europa şi a cincea ţară din lume care pune în practică e-apostila. Pînă acum, acest serviciu era disponibil online doar în Spania, Statele Unite ale Americii, Columbia şi Noua Zeelandă.

Premierul a declarat că e-apostila reprezintă un instrument modern în prevenirea corupţiei şi face parte din priorităţile primelor 100 de zile de activitate a Guvernului. Iurie Leancă a precizat că noul mod de oferire a apostilei în regim online va diminua din implicarea intermediarilor – notari şi persoane cu procură –, fapt care va îmbunătăţi interacţiunea cetăţenilor cu instituţiile statului, va schimba în bine atitudinea lor faţă de acestea şi va spori încrederea cetăţenilor în viitorul ţării noastre.

Şeful Guvernului a mai menţionat că, anual, de serviciul apostilă beneficiază aproape 100 de mii de oameni, mulţi dintre care locuiesc peste hotare. De acum încolo, apostilele vor fi obţinute mai uşor, într-un timp mai scurt, la tarife mai joase şi cu mai puţine bariere birocratice.

La rîndul său, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat că lansarea e-apostilei, în corespondenţă cu alte servicii electronice în domeniu, este parte a reformei justiţiei şi se înscrie în şirul de acţiuni privind implementarea concepţiei e-justiţie. Totodată, e-apostila sporeşte nivelul de transparenţă şi eficienţă în prestarea serviciilor publice, prin utilizarea pe larg a registrelor şi documentelor electronice. Demn de remarcat este faptul că, în anul 2012, Ministerul Justiției a înregistrat 95 de mii de solicitări pentru eliberarea apostilei.

Stela Mocan, directoarea Centrului de Guvernare Electronică, a declarat că serviciile electronice sunt foarte solicitate în Republica Moldova, iar populaţia este pregătită pentru a le accesa activ. Astfel, după lansarea serviciului e-cazier juridic în Septembrie 2012, în mai puţin de un an, 97% din solicitări sunt făcute online.

Odată cu lansarea serviciului e-apostila, va fi îmbunătăţit mecanismul de prestare a serviciilor publice de aplicare a apostilei și va fi redus termenele de examinarea a actelor depuse spre apostilare.

Dacă, pînă în prezent, dosarul cu acte se depunea doar la MJ, după lansarea serviciului, apare  posibilitatea de a solicita și achita online serviciul apostila pe site-ul www.apostila.gov.md, oficiile stării civile, misiunile diplomatice etc.  Respectiv, documentele nu vor fi eliberate doar de către MJ, ci vor putea fi descărcate și pe site-ul www.apostila.gov.md  de către cetățenii care sunt deținători ai semnăturii digitale. Va fi redus termenul de eliberare și costul actelor remise spre apostilare.

Astfel, dacă pînă acum cetățenii trebuiau să aștepte apostilarea actelor între 6 ore și 10 zile, în curînd va fi posibilă obținerea apostilei între o oră și 5 zile. Vor fi eliberate de două ori mai rapid actele ce pot fi obținute gratuit, 5 zile în loc de 10 zile, 30 lei vor costa actele eliberate într-o zi și 50 de lei cele perfectate într-o oră (costul include  taxa de stat în valoare de 100 de lei pentru toate categoriile de acte).

De menționat că, principalii beneficiari ai Serviciului e-apsotilă vor fi cetățenii R. Moldova din afara țării. Aceștia vor fi scutiți de prezentarea de procuri, pentru că își vor putea apostila online, personal, actele necesare, din orice colț al lumii.

Apostila este semnul imprimat al ştampilei, completat la toate rubricile şi sigilat în modul corespunzător. Aplicarea apostilei este  unica formalitate care poate fi solicitată pentru a atesta veridicitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului său, după caz, autenticitatea sigiliului şi a ştampilei de pe acest act.

În conformitate cu prevederile Regulamentului privind aplicarea apostilei, "APOSTILA" se aplică pe actele oficiale întocmite pe teritoriul Republicii Moldova care urmează să producă efecte juridice pe teritoriul unui stat, parte la Convenţia de la Haga.