CUTREMUR DEVASTATOR ÎN CHINA

Numărul morţilor şi răniţilor creşte dintr-o clipă în alta

Pînă acum se estimează la circa 179 de morţi şi peste 10.000 de răniţi în timpul cutremurului care a devastat Sîmbătă provincia chineză Sichuan, potrivit autorităţilor. Circa 25 de oameni sunt daţi dispăruţi şi alţi 91 au fost salvaţi din ruine.  Echipele de intervenţie continuă să identifice noi victimele şi posibili supravieţuitori.

Seismul s-a declanşat Sîmbătă, la ora locală 8.00 (3.00, ora R. Moldova), în vecinătatea oraşului Ya'an din în districtul Lushan, provincia Sichuan din Sud-Vestul Chinei).

Potrivit Institutului american de geofizică (USGS), cutremurul a înregistrat o magnitudinea de 6,6, pe scara Richter, însă specialiştii chinezi au constatat o magnitudine de 7,0.

Ulterior, s-au mai produs 1.165 de replici, cea mai mare înregistrînd o magnitudinea 5,8 pe scara Richter, potrivit Centrului de Reţele Seismologice din China.

Aproape toate clădirile din localitatea Gucheng s-au prăbuşit, iar alte două oraşe sunt afectate. Pentru înlăturarea efectelor seismului şi salvarea de vieţi omeneşti, s-au mobilizat mii de militari şi voluntari în zonele afectate. Autorităţile au trimis şi echipe de poliţie dotate cu dispozitive specializate în depistarea victimelor şi răniţilor de sub dărâmături. 

Preşedintele Chinei a făcut apel către autorităţile responsabile şi echipele de salvare ca să-şi mobilizeze toate eforturile de salvare a victimelor. Totodată, premierul chinez s-a deplasat la faţa locului într-un timp foarte scurt după catastrofă pentru a supraveghea toate operaţiunile de salvare.

Ana Triboi,

studentă USM