CUTREMUR DEVASTATOR IN ALBANIA!

Bilanţ provizoriu: 13 morţi şi 600 de răniţi

Cel puţin 13 persoane au decedat Marţi în Albania în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4, cel mai puternic produs în această ţară în ultimele decenii, informează Reuters şi AFP. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, iar circa 600 de persoane au fost rănite, unii locuitori fiind prinşi sub dărîmături.Seismul a avut loc la ora 3:54 (2:54 GMT) la o adîncime de 10 kilometri, chiar la Nord de oraşul de coastă Durres, situat la aproximativ 30 de kilometri Vest de Tirana, conform Institutului de geofizică al Statelor Unite (USGS).

Cîteva ore mai tîrziu, un seism cu magnitudinea 5,4 s-a produs în Bosnia, avînd epicentrul la 75 kilometri Sud de Sarajevo, potrivit Centrului seismologic europeano-mediteranean (EMSC). Pentru moment, nu au fost semnalate victime sau pagube materiale în urma acestui cutremur.

”Numărul morţilor este de 13″, a anunţat Ministerul Apărării albanez, Olta Xhacka, într-un comunicat. Aproximativ 600 de persoane au fost rănite uşor în acest cutremur, notează AFP. Xhacka a precizat că seismul principal a fost urmat de o sută de replici.

Corpurile neînsufleţite a două femei au fost găsite printre rămăşiţele unui bloc din Nordul localităţii Thumane, iar un bărbat a decedat în districtul Kurbin, situat în jumătatea nordică a Albaniei, după ce a fost cuprins de panică şi a sărit dintr-o clădire, a indicat o purtătoare de cuvînt a Ministerului Apărării. Un alt corp neînsufleţit a fost recuperat mai tîrziu de sub dărîmături, în Thumane. Alte patru trupuri au fost scoase de sub rămăşiţele a două clădiri prăbuşite în Durres, a indicat Ministerul Apărării, iar un bărbat a decedat în apropiere de districtul Lezhe, în Nordul ţării. Lucrătorii serviciilor de intervenţie au declarat pentru media locale că una dintre victime este o femeie vîrstnică ce a reuşit să-şi salveze nepotul protejîndu-l cu propriul corp.

”Durres şi Thumane sînt zonele cele mai afectate. Operaţiunile de căutare şi salvare continuă în clădirile prăbuşite de acolo”, a spus Olta Xhacka. Pompierii, poliţia şi persoane civile încercau să îndepărteze, cu ajutorul excavatoarelor sau chiar cu mîinile goale, rămăşiţele clădirilor prăbuşite sub care au rămas prinşi locuitori în Thumane. Majoritatea clădirilor prăbuşite erau construite din cărămizi, potrivit unui reporter Reuters care a menţionat că două persoane au fost scoase de sub dărîmături în Thumane la patru ore după producerea seismului principal. Potrivit medicilor, acestea sînt în stare gravă.

Înregistrări video neverificate publicate pe reţelele de socializare prezintă ceea ce pare a fi o clădire prăbuşită în Durres. În alte imagini se pot vedea clădiri în care au apărut crăpături mari şi zidărie căzută, inclusiv un apartament din care lipseşte cea mai mare parte a peretelui dormitorului. Un martor a descris pentru Reuters că locuitorii au ieşit în grabă din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii în braţe. O pană de curent a afectat mai multe cartiere.

Potrivit Ministerului Apărării, acesta a fost cel mai puternic seism din Albania din ultimii 30 de ani. Mai multe cutremure de intensitate mai mică au fost înregistrate în ora de dinainte de seismul major, care a fost resimţit în Balcani şi în regiunea italiană Puglia. ”Eram treji din cauza cutremurelor anterioare, dar ultimul ne-a zdruncinat. Tot ce era în casă a început să cadă”, a povestit pentru Reuters Refik, locuitor din Tirana care locuieşte la etajul şase al unui bloc.

Situată pe malul mărilor Adriatică şi Ionică, între Grecia şi Macedonia, Albania este o ţară cu activitate seismică regulată. Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri Nord-Vest de Tirana la sfîrşitul lunii Septembrie, a rănit zeci de oameni şi a produs pagube la circa 500 de locuinţe, unele dintre ele fiind distruse.