Curtea Suprema de Justitie mentine decizia de invalidare a lui Andrei Nastase in functia de primar al Capitalei

Luni, 25 Iunie, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a menţinut în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău și a Judecătoriei Municipiului Chișinău de invalidare a alegerilor locale ale primarului de Chișinău. Ședința a început Luni, 25 Iunie, după-amiază și a durat pînă seara tîrziu, timp în care simpatizanții primarului ales Andrei Năstase cereau în fața CSJ validarea votului din 3 Iunie și lansau acuzații de uzurpare a puterii la adresa guvernării, transmite IPN.

Andrei Năstase a declarat în faţa protestatarilor că de astăzi democraţia în Republica Moldova nu are nici o şansă, că Vlad Plahotniuc (liderul PDM, n.r.) a atins un record pentru Republica Moldova: a ucis democraţia statului. Primarul ales susţine că prin decizia de invalidare a alegerilor a fost dată o lovitură cruntă poporului. De acum încolo, Republica Moldova va fi cunoscută în lume nu doar prin furtul miliardului, dar şi prin furtul votului dat de către chişinăuieni, a spus Andrei Năstase. Totuși, liderul PPPDA și-a încurajat simpatizanții, spunînd că deocamdată nu este nimic pierdut. Au fost ţări care au trecut prin dictaturi sîngeroase, dar au rezistat.

Istoricul Octavian Ţîcu a menţionat că guvernarea a avut şansa să arate că există un pic de democrație în Republica Moldova, prin validarea mandatului lui Andrei Năstase, dar nu a fost să fie.

Lidera Partidului Acțiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a spus că Vlad Plahotniuc a anunţat clar că el este dictatorul Republicii Moldova şi că pentru el nu contează ce vor cetăţenii. „Noi nu putem să acceptăm acest lucru. Ne va fi greu, dar nu putem să cedăm. Trebuie să luăm lucrurile în serios, să constituim un comitet de rezistenţă naţională, noi nu acceptăm dictatura. Mîine (26 Iunie) începem la 07.30 cu o acţiune la Primărie, acolo o să vă spunem ce facem mai departe”, a spus Maia Sandu.
Protestatarii au blocat pentru un timp strada Petru Rareş, de la Academia de Studii Economice, unde se află şi sediul Curţii Supreme de Justiţie, pînă la strada Constantin Tănase. Forţele de ordine au fost prezente într-un număr mare la faţa locului pentru a menţine ordinea publică.