Curtea Suprema a Spaniei: Nu mai exista nici un obstacol in calea exhumarii lui Franco din mausoleul sau

Curtea Supremă a Spaniei, care a dat săptămîna trecută undă verde pentru exhumarea lui Franco din mausoleul său, a înlăturat un ultim obstacol ce putea să pună această exhumare în discuţie, potrivit textului complet al deciziei publicat Luni, informează AFP, potrivit agerpres.

Cea mai înaltă instanţă judiciară a ţării a respins, Marţea trecută, recursul înaintat de descendenţii dictatorului pentru a încerca să împiedice exhumarea lui din Valea celor Căzuţi (Valle de los Caidos), mausoleul său situat lîngă Madrid. Această respingere valida decizia Guvernului de a-l exhuma pe Franco şi a-l reînhuma în cimitirul mai discret El Pardo, la Nord de Madrid, unde este înmormîntată soţia lui. Familia dictatorului voia să-l înhumeze în Catedrala Almudena, în centrul Capitalei spaniole. Însă rămînea, cu toate acestea, un obstacol juridic: suspendarea, în urmă cu mai multe luni, de către un judecător administrativ din Madrid, a unui permis municipal pentru deschiderea mormîntului dictatorului.

În decizia sa de Marţea trecută, publicată in extenso Luni, Curtea Supremă hotărăşte că un astfel de permis nu este necesar, pentru că nu este vorba de lucrări de anvergură, ci „pur şi simplu de ridicarea pietrei funerare, extragerea rămăşiţelor pămînteşti şi repunerea pavimentului original” în catedrala unde este înhumat Franco. Potrivit unui purtător de cuvînt al Curţii Supreme, după această decizie a Curţii, judecătorul administrativ din Madrid „va trebui să claseze” procedura. Mai mult, Consiliul de Miniştri nu trebuie să ia o nouă decizie oficială pentru a duce la bun sfîrşit exhumarea, ci doar să fixeze data pentru ea.

Cele trei recursuri înaintate de Fundaţia Francisco Franco, de comunitatea benedictină care administrează mausoleul şi de Asociaţia de apărare a Văii celor Căzuţi, pe care Curtea Supremă trebuie încă să le examineze, nu au şanse să treacă, dată fiind decizia de săptămîna trecută, a explicat purtătorul de cuvînt.

De la instalarea sa la putere, în Iunie 2018, premierul Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco una dintre priorităţile sale, pentru ca Valea celor Căzuţi, mausoleu dedicat combatanţilor din războiul civil din 1936-1939, să nu mai fie un loc de apologie a franchismului, însă familia dictatorului a dus o adevărată gherilă judiciară pentru a bloca acest demers.

Franco este cel care a comandat construcţia monumentului, o biserică săpată în coasta unui munte şi dominată de o cruce înaltă de 150 de metri. La lucrările din anii ’40 si ’50 din secolul trecut, s-a folosit munca silnică a mii de deţinuţi politici. În interior sunt înmormîntaţi circa 27.000 de luptători naţionaliştii căzuţi sub comanda „generalissimului’ şi aproximativ 10.000 de soldaţi republicani, exhumaţi din cimitirele şi gropile comune fără să fie anunţate familiile. Mormîntul lui Franco, situat în fata altarului, era acoperit de obicei cu flori proaspete şi venerat de nostalgicii regimului său.