CURTEA DE CONTURI: ADMINISTRAŢIA DE STAT A DRUMURILOR A ÎMPĂRŢIT MILIOANE DE LEI NETRANSPARENT

Un control efectuat de Curtea de Conturi la Administraţia de Stat a Drumurilor (ADS), subordonată Ministerului Transporturilor şi Infrastucturii Drumurilor, arată că milioane de lei au fost date unor firme care ar fi cîştigat licitaţii absolut netransparente, iar ulterior nu au executat în termen lucrările încredinţate. Acest lucru i-a făcut pe inspectori să sugereze că fosta conducere a Întreprinderii a încheiat contractele în baza unor înţelegeri private şi fără să verifice capacitatea companiilor de a-şi onora obligaţiile. De asemenea, au fost cumpărate cantităţi exagerate de sare tehnică pentru a fi împrăştiată pe drumuri, cu aproape 50 la sută mai mult decît se planificase, astfel că firmele care livrează sarea au încasat suplimentar peste 9 milioane de lei. La rîndul lor, fostul şi actualul conducător al ADS spun că unele concluzii ale inspectorilor sînt tendenţioase şi insistă că toate tranzacţiile au fost transparente.

Auditul Curţii de Conturi a arătat că în ultimii 3 ani cantităţile de sare tehnică procurate de ADS au crescut constant. Astfel, dacă în anul 2010 au fost cumpărate doar 5,8 mii de tone de sare, în anul 2013 cantitatea a crescut de aproape 6 ori şi a ajuns la 29,9 mii tone, cheltuindu-se anul trecut 35,6 milioane de lei. Această cantitate este cu 49,5 % mai mult decît s-a planificat, iar inspectorii susţin că astfel ADS nu a ţinut cont de statistica multianuala a precipitaţiilor.

Cel mai curios lucru este că, potrivit Curţii de Conturi, sarea tehnică a fost procurată de la două firme care au aceeaşi adresă şi care ar fi stabilit un adaos comercial de 158,6%, astfel că preţul sării a ajuns de la aproape 800 de lei/tona în anul 2010, la 1200lei/tona în anul trecut.

Adaos comercial de 158,6% la sare tehnică

Conform legislaţiei, inspectorii Curţii de Conturi nu au dreptul să divulge numele firmelor. O informaţie de pe site-ul Agenţiei Achiziţii Publice arată că anul trecut licitaţiile de livrare a sării tehnice pentru întreţinerea drumurilor au fost cîştigate de 5 firme, dintre care cea mai mare sumă a fost dată SRL ”Nuaza” - peste 20 de milioane de lei. Alte 4 firme, care au încheiat contracte de livrare a sării, în valoare de la 1 milion de lei şi pînă la peste 6 milioane de lei, sînt ”UAB Baltcalis”, ”Policontract”, ”Salt Group” SRL şi ”Tiera Group” SRL. Inspectorilor Curţii de Conturi li s-a părut dubios faptul că două dintre aceste firme au aceeaşi adresă juridică. Nu am reuşit găsim adresa acestor firme în niciun document făcut public şi nici informaţia despre conducerea lor. Firma ”Nuaza” a fost selectată şi în anii precedenţi să livreze statului sare tehnică pentru drumuri.

Vitalie Panurco: ”Nu am protejat nici o firmă. Am demisionat din proprie iniţiativă”

Vitalie Panurco, fostul şef al Administraţiei de Stat a Drumurilor, pe durata mandatului căruia au fost încheiate tranzacţiile criticate de Curtea de Conturi, spune că toate contractele semnate de el sînt legale şi au fost încheiate în urma licitaţiilor organizate de Agenţia de Achiziţii Publice. ”Nu am protejat nicio firmă. Cît priveşte creşterea cantităţii de sare, există recomandări internaţionale care arată că în materialul antiderapant trebuie să predomine sarea şi nu nisipul, de aceea am mărit cantitatea”, a declarat Vitalie Panurco pentru Moldova Curată. El a condus Administraţia de Stat a Drumurilor chiar de la fondarea acesteia, adică în anul 2011 şi pînă în luna noiembrie 2013. ”Am plecat din proprie iniţiativă, încă în anul 2011 îi spunem ministrului Anatol Șalaru că vreau să demisionez. Nu am făcut nicio încălcare de lege, nu mai lucram atîţia ani dacă făceam prostii”, a adăugat Vitalie Panurco.

La rîndul său, actualul director al ADS, Gheorghe Curmei, susţine şi el că toate achiziţiile au fost făcute transparent. El are acelaşi răspuns pentru surplusul de sare tehnică - recomandările internaţionale, dar confirmă că o parte din lotul cumpărat a rămas nefolosit. Explicaţia - iarna trecută au căzut mai puţine precipitaţii. Cît priveşte adaosul comercial şi firmele care ar avea acelaşi sediu, Gheorghe Curmei spune că nu este de competenţa ADS să verifice acest lucru. ”Probabil inspectorii Curţii de Conturi au mai multe pîrghii să verifice adresele, modul de impozitare, taxele vamale etc. şi adaosul comercial, deşi parcă am fost şi noi atenţi la aceste lucruri”, a spus directorul ADS spentru Moldova Curată.

Actualul şef al ADS: ”Multe concluzii ale CC sînt tendenţioase”

O altă constatare a Curţii de Conturi este lipsa de transparenţă în organizarea licitaţiilor de achiziţii publice. ”Entitatea, încălcînd prevederile legale, a organizat licitaţii publice privind achiziţionarea lucrărilor de reparaţie a drumurilor publice şi a încheiat 27 de contracte în valoare de 455,0 mil. lei, neasigurînd publicitatea şi transparenţa procedurilor de achiziţii”, se spune în raport. Gheorghe Curmei comentează că licitaţiile pentru desemnarea firmelor care să execute lucrări au fost organizate de către Agenţia de Achiziţii Publice, cu publicarea informaţiei la fiecare etapă. ”Noi am prezentat în şedinţă comentariile noastre. Unele au fost acceptate, însă cele mai multe – nu. Acum pregătim un raport pe marginea concluziilor inspectorilor Curţii de Conturi şi îl vom face public. Noi considerăm că cele mai multe afirmaţii ale lor sînt tendenţioase”, a mai spus Gheorghe Curmei pentru Moldova Curată. El a preluat funcţia de şef al ADS după demisia lui Vitalie Panurco, însă anterior a muncit tot în această întreprindere de stat.

Notăm că inspectorii Curţii de Conturi au constatat şi în anii precedenţi nereguli la folosirea banilor de către Administraţia de Stat a Drumurilor, concluziile lor fiind remise instituţiilor anticorupţie. Deocamdată nu se ştie dacă raportul din acest an va fi remis Procuraturii Generale şi Centrului Naţional Anticorupţie pentru a fi verificate eventuale suspecţii de fraudă.

Viorica MANOLE