CURTEA DE APEL A CASAT HOTARIREA JUDECATORIEI CHISINAU PRIN CARE AU FOST ANULATE REZULTATELE ALEGERILOR LOCALE DIN 2018

Curtea de Apel Chișinău a pronunțat în seara zilei de marţi, 8 octombrie, o nouă hotărîre prin care au fost confirmate rezultatele alegerilor locale din 2018, în urma cărora Andrei Năstase a fost ales primar al municipiului Chișinău. În acelaşi timp, membrii Comisiei Electorale Centrale anunţă că decizia Curții de Apel nu va avea niciun impact asupra alegerilor locale generale, care se vor desfășura pe 20 octombrie şi în urma cărora ar urma să fie ales un nou primar de Chișinău.

În decizia emisă ieri, magistraţii de la Curtea de Apel indică că se „consideră ales în rezultatul alegerilor locale noi ale Primarului general al municipiului Chișinău din 10 mai 2018 (turul I) – 03 iunie 2018 (turul II), candidatul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase”.

După decizia Curții de Apel, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a comunicat că Andrei Năstase poate exercita funcția de primar general pînă la validarea mandatului noului primar, care va fi ales în urma scrutinului din 20 octombrie.

„Dacă Andrei Năstase va decide în continuare să candideze la alegerile locale, atunci va trebui să se suspende din funcția de primar. Totodată, în termen de 30 de zile, Năstase trebuie să decidă dacă rămîne în funcția de primar general sau ministru al Afacerilor Interne”, a opinat Lebedinschi.

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Andrei Năstase a precizat că decizia Curții de Apel se datorează faptului că dosarul a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a trimis o comunicare către autoritățile din R. Moldova. „Fără această comunicare a CEDO, o asemenea decizie probabil nu ar fi existat niciodată”, a spus Năstase.

„Indiferent de ce va urma, mergem înainte în această campanie, pentru a ne bate democratic. Am o datorie morală față de oamenii care m-au ales. Nu pot să nu fiu alături de ei. S-a demonstrat că adevărul este de partea noastră. Acum nu trebuie decît să ieșim la vot și să reconfirmăm rezultatele de anul trecut”, a conchis Năstase, candidatul Blocului ACUM la alegerile locale din 20 octombrie.

În cursa pentru fotoliul de primar al capitalei s-au înregistrat 19 candidaţi, unul dintre aceştia s-a retras.

Sursa: Moldpres