CURTEA CONSTITUTIONALA SE INTRUNESTE IN SEDINTA

Noua componență a Curții Constituționale se va întruni săptămîna aceasta într-o primă ședință. Cei șase judecători ai Curții Constituționale se vor convoca vineri, 23 august, la ora 9:00, în ședință de lucru.

Judecătorii Curții Constituționale urmează să examineze vineri sesizarea depusă de Comisia Electorală Centrală cu privire la validarea unor mandate de deputat. Este vorba despre mandatele de deputat ce le revin candidaților supleanți, Ruxanda Glavan, de pe lista Partidului Democrat și Serghei Cataranciuc, de pe lista Blocului electoral ”ACUM Platforma DA-PAS”.

Parlamentul Republicii Moldova a luat act, la 26 iulie, de cererile de demisie a deputatului PD, Otilia Drăguțanu, și a deputatului din partea Blocului electoral ”ACUM Platforma DA-PAS”, Liliana Onofrei-Nicolaescu.

Decizia Curții Constituționale cu privire la atribuirea mandatelor noilor deputați va intra în vigoare la data adoptării.

Vineri, 16 august, noii judecători ai Curţii Constituționale au depus jurămîntul în faţa Parlamentului, a preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii. Noii judecători ai Curții Constituționale sînt: Vladimir Țurcan și Domnica Manole (numiți de Parlament), Eduard Ababei și Serghei Țurcan (numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii), Liuba Şova şi Nicolae Roşca (numiţi de Guvern).

Judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales luni, 19 august, în calitate de preşedinte al Curţii pe Vladimir Ţurcan. Potrivit legii, preşedintele Curţii se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă judecătorul Liuba Şova.

Sursa: sputnik.md