Curtea Constitutionala a validat alegerile parlamentare din 24 Februarie

Curtea Constituțională a validat, Sîmbătă, 9 Martie, alegerile parlamentare din 24 Februarie, ca urmare a examinării adresării Comisiei Electorale Centrale în acest sens. Curtea Constituţională a validat legalitatea rezultatelor scrutinului și cele 101 mandate de deputat – 50 din circumscripția națională și 51 din circumscripțiile uninominale, transmite IPN. În cadrul şedinţei, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat că la alegerile parlamentare din 24 Februarie au participat peste 1,4 milioane de alegători, 76 de mii dintre care au votat în cele 123 de secții deschise peste hotare, iar peste 37 de mii – în secțiile deschise pentru alegătorii din stînga Nistrului.

Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, 17 dintre care în circumscripții uninominale. Partidul Democrat a obținut 30 de mandate, 17 dintre care în uninominale. Blocul electoral ACUM a cîștigat 26 de mandate, 12 dintre care în circumscripții uninominale, iar Partidul Șor – șapte, două dintre care în uninominale.
În aceeaşi şedinţă, a fost examinat demersul Blocului electoral ACUM, care a solicitat anularea alegerilor și invalidarea mandatelor deputaților aleși în cinci circumscripţii. uninominale: nr. 47, nr. 48, nr. 4, nr. 18 şi nr. 17. Formaţiunea a mai cerut repararea erorii de calcul la repartizarea mandatelor de deputat aleşi pe circumscripţia naţională. Potrivit juristului, Sergiu Litvinenco, aplicarea efectivă a principiului proporţionalităţii determină atribuirea Blocului ACUM a 15 mandate şi nu 14, pe cînd Partidului Socialiștilor urmează să îi revină 17 şi nu 18 mandate.

În urma deliberărilor, Curtea a respins ca nefondat demersul Blocului ACUM cu privirea la anularea alegerilor în cele cinci circumscripții uninominale. De asemenea, a fost respins demersul cu privire la repartajarea mandatelor în circumscripția națională.
Curtea Constituțională a validat și listele candidaților supleanți ai Partidul Șor (44 de candidați), PDM (37), ACUM (33) și PSRM (25).

Hotărîrea cu privire la validare se remite Parlamentului și CEC. Decizia Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.