CURTEA CONSTITUTIONALA A SUSPENDAT LEGEA CARE PREVEDE MASURI DE SUSTINERE A POPULATIEI

Curtea Constituțională a suspendat legea care prevede măsuri pentru susținerea populației în timpul stării de urgență, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.

Curtea Constituțională a suspendat legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Decizia a fost luată după ce un grup de deputați ai Blocului ACUM și ai Partidului Șor au sesizat Înalta Curte.

Declarația a fost făcută de către premierul Ion Chicu, după ședința Centrului Unic de Comandă. După această decizie a Curții Constituționale, Guvernul nu mai are dreptul: 

  • să achide 2.775 de lei ajutor de șomaj, deși există deja mii de oameni înregistrați care au făcut solicitări în acest sens.
  • Guvernul nu poate achita un venit lunar minim garantat, care a fost majorat de la 1107 la 1300 de lei.
  • Guvernul nu poate achita pentru copii 975 de lei - sumă care a fost majorată de la 553.
  • Guvernul nu le poate restitui agenților economici care plătesc salariu pentru luna martie 42-45% din fondul de salarizare - subvenția care a fost aprobată.
  • Guvernul nu-i poate scuti pe patentari (peste 8000 de oameni care n-au putut lucra în piețe) de plată, de aceea patentele lor se anulează.
  • Guvernul nu poate diminua cota TVA pentru HoReCa de la 20 la 15%.
  • Guvernul nu poate amîna către 25 iunie plata taxelor locale pentru agenții economici care sînt obligați din momentul respectiv să achite. Altfel, vor fi penalizați. 

”Nu poate Guvernul face aceste lucruri, pentru că în urma adresării acestor politicieni legea este suspendată. Acesta este rezultatul acțiunilor iresponsabile și populiste ale politicienilor care au provocat suspendarea legii respective. Legea care a intrat în vigoare marți, cu alocarea acestor ajutoare strict necesare pentru populație nu poate fi aplicată. Înaintarea cererilor din partea persoanelor este stopată, ANOFM nu poate recepționa aceste cereri”, a declarat premierul Ion Chicu.

În aceste confiții, Ion Chicu afirmă că va convoca în ședință Cabinetul de Miniștri și ar putea fi convocată și Comisia pentru Situații Excepționale pentru a găsi soluții. 

Sursa: sputnik.md