CURTEA CONSTITUTIONALA A DECIS CA PARLAMENTUL POATE FI DIZOLVAT

Joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a stabilit că există circumstanțe pentru dizolvarea actualului for legislativ.

"Se constată circumstanțele dizolvării parlamentului din cauza incapacității de a numi un guvern în conformitate cu articolul 85 din Constituție", a anunțat președintele Curții Constituționale Domnica Manole. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

Curtea Constituțională a luat decizia după examinarea sesizării președintelui Maia Sandu. Șeful statului s-a prezentat în fața Curții și a argumentat de ce consideră că Legislativul trebuie dizolvat.

„Sînt conștientă de faptul că dizolvarea Parlamentului poate fi aplicată doar în ultimă instanță, cînd toate celelalte căi sînt eșuate. Noi astăzi sîntem exact în astfel de situație. Parlamentul a eșuat să învestească un Guvern. Constituția stabilește clar calea. Solicit Curții să constate circumstanțele de dizolvare a Parlamentului”, a declarat președintele Maia Sandu. Au existat cel puțin 2 tentative eșuate și a eșuat perioada de 3 luni în care Parlamentul are dreptul și obligația să numească un Guvern”, a declarat Maia Sandu. 

Amintim că anterior, după ce fostul premier Ion Chicu a anunțat despre demisionarea Guvernului său, președintele Maia Sandu a înaintat-o pe Natalia Gavrilița la funcție de prim-ministru. Atunci, niciun deputat din forul legislativ nu a votat pentru susținerea candidatului la funcția de prim-ministru propus de Maia Sandu, dar și a echipei de miniștri prezentată de Natalia Gavrilița.

Totodată, în cadrul ședinței Parlamentului din data de 11 februarie, deputatul PSRM Corneliu Furculiță a anunțat formarea unei majorități în Legislativ din care fac parte socialiștii, Platforma Pentru Moldova, dar și deputații neafiliați Nichiforciuc, Andronache și Oleinic.

Noua majoritate anunțată, care avea 54 de deputați, a fost numită Platforma Parlamentară pentru Moldova. Tot în acea zi, majoritatea creată a propus propriul candidat la funcția de premier și anume pe fostul ministru al Finanțelor Mariana Durleșteanu. Șeful statului a refuzat să o nominalizeze și a înaintat-o repetat la funcția de premier pe Natalia Gavrilița. În data de 23 februarie, Curtea Constituțională a decis că decretul de înaintare repetată a lui Gavriliță este neconstituțional. Ulterior, după consultările cu fracțiunile parlamentare, Maia Sandu l-a propus la funcția de premier pe Igor Grosu, motivînd că nu a fost propus un candidat comun.

Sursa: sputnik.md