CURIOZITĂŢI DIN NATURĂ

1. 90% din activitatea vulcanica are loc în oceane. Cînd vulcanul Krakatau a erupt în Indonezia, în 1883, a făcut un zgomot atît de mare că s-a auzit de la 8.000 de km depărtare pînă în Australia. A fost aruncată atît de multă cenuşă în atmosferă, încît, aproape 2 ani, apusul de soare s-a văzut verde şi luna s-a văzut albastră. Erupţia vulcanului Krakatau a fost echivalentă cu 223 milioane de tone de explozibil.

2. Antarctica este cel mai rece continent; odată a fost înregistrată o temperatură de - 55 C. Antarctica are cele mai puţine precipitaţii decît orice alt continent.

3. Cel mai fierbinte continent este Africa unde cea mai ridicată temperatură înregistrată a fost de 58 C. Sahara, cel mai uscat şi mai mare deşert din lume a fost odată un pămînt plin de rîuri şi mlaştini.

4. În Calama, un oraş în Deşertul Atacama din Chile, nu a plouat niciodată.

5. În istorie, mai multe nave au fost scufundate de uragane decît în războaie. În lume, se formează pe an în medie 16 milioane de furtuni.

6. Dacă s-ar topi toată gheaţa din Antarctica, nivelul oceanelor ar creşte cu 61 de metri, ceea ce ar însemna că în jur de un sfert din aria de pămînt a lumii ar putea fi inundată.

7. Cei mai mulţi oameni din Nepal numesc c "Sagarmtha", care înseamnă "frunte în cer". Vorbitorii de limbă tibetană numesc Muntele Everest "Chomolungma" ceea ce înseamnă "zeiţa, mamă a lumii". Muntele Everest este numit după Sir George Everest. El a fost un inginer militar englez care a fost topograf general în India, din 1829 pînă în 1843. În această perioadă el a topografiat vîrful. Sir George Everest a fost prima persoană care a înregistrat locaţia şi înălţimea Muntelui Everest, care la acea vreme se numea Vîrful XV.

8. Viteza medie a unei avalanşe este de 35 de km pe oră.

9. Apa în formă lichidă are o densitate mai mare decît apa sub formă de gheaţă. De aceea gheaţa pluteşte în apă.

10. Cele mai întunecate locuri de pe Pămînt sunt cei 2 poli: Polul Sud nu are lumină solară 182 de zile în fiecare an, iar Polul Nord, 176 de zile pe an.

11. Cînd este văzut de deasupra, curcubeul are forma unei gogoaşe.

12. Cutremurele apar în lume cam o dată la o oră. Sunt mai mult de 50.000 de cutremure în lume în fiecare an. Se estimează că pînă acum au fost omorîţi de cutremure mai mult de 75 de milioane de oameni.

13. Cele 7 minuni naturale ale lumii se consideră a fi: Muntele Everest din Nepal (Tibet), Cascada Victoria în Zambia (Zimbabwe), Marele Canion în Arizona (SUA), Marea Bariera de Corali (Australia), Aurora Boreală, Vulcanul Paricutin în Mexic şi Portul Rio de Janeiro în Brazilia.

14. Energia unui uragan este egală aproximativ cu 500.000 de bombe atomice.

15. Un fulger conţine suficientă energie ca să prăjească 160.000 de felii de pîine. Din nefericire, un fulger durează 1/10.000 dintr-o secundă, aşa că ţi-e foarte dificil să întorci felia de pîine şi pe partea cealaltă.

16. În ultimii 50 de ani, temperatura Antarcticii a crescut cu 2,5 grade Celsius. Desprinderea a bucăţi mari din gheţari şi a faptului că aceştia plutesc departe de continent poate fi cauza acestei creşteri de temperatură. În 1995, s-a desprins o bucată de gheţar de 1000 km2, care a început să plutească spre Nord.

17. Fiecare curcubeu este unic. Tu vezi curcubeul în funcţie de unghiul în care lumina loveşte picăturile de apa din aer. Aşa că, cineva care stă lîngă tine, va vedea lumina venind dintr-un unghi uşor diferit decît în cazul curcubeului pe care îl vezi tu. Ştiind asta, acum înţelegi că fiecare curcubeu este unic!

18. Masa Pămîntului creşte în fiecare an pentru că 3.000 de tone de resturi de meteoriţi din spaţiu lovesc suprafaţa Pămîntului în fiecare an.

Helena ABEGAZ,
studentă la facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM, după sursa: MagicLand