Curiozitati despre Premiile Nobel

Cîţi ani a avut cel mai tînăr laureat

Alfred Nobel s-a născut în Stockholm, Suedia, în 1833. De-a lungul vieţii, a trăit în state precum Franţa, Statele Unite şi Italia. Ultima dorinţă a lui Nobel a fost ca averea lui să finanţeze o serie de premii. Familia lui nu a fost de acord cu această decizie.

Alfred Nobel a inventat dinamita prin combinarea nitroglicerinei cu diatomit, brevetînd-o în 1867. Deşi elementul nobeliu îi poartă numele, nu Nobel l-a descoperit.

Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele şase premii Nobel instituite prin testament de către inventatorul şi industriaşul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet format din cinci persoane alese din Parlamentul Norvegiei.

Toate celelalte premii Nobel se decernează în Suedia, la Stockholm, de către autorităţi suedeze.

Trei laureaţi germani au fost obligaţi de către Adolf Hitler să refuze Premiul Nobel, în timp ce Uniunea Sovietică i-a cerut acelaşi lucru, din motive politice, laureatului Nobel pentru Literatură din 1958, Boris Pasternak.  

Premiul pentru ştiinţe economice al Băncii Centrale Suedeze în memoria lui Alfred Nobel (numit şi Premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice) a fost fondat în 1968 de către Banca Centrală Suedeză.  

Deşi normele Fundaţiei Nobel interzic acordarea premiului postum, regulile au fost încălcate de cel puţin trei ori. Totuşi, două din cele trei premii oferite postum au fost decernate înainte de 1974, cînd a fost adăugată această prevedere.  

Cel mai tînăr cîştigător a fost Malala Yousafzai, în vîrstă de 17 ani. Yousafzai a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru pace în 2014. Prima femeie care a primit Premiul Nobel a fost decît Marie Curie, cîştigătoarea Nobelului pentru Fizică, în 1903 împreună cu soţul ei, Pierre. Curie, care a cucerit şi Premiul Nobel pentru Chimie în 1935; a fost singura femeie care a primit această importantă distincţie de două ori.

Gandhi a fost nominalizat de cinci ori, dar nu a primit niciodată premiul. Ultima sa nominalizare a fost în 1948, la Nobel pentru Pace, dar a fost asasinat la scurt timp după. Deşi comitetul tehnic ar fi putut acorda premiul postum (normele le-au permis pînă în 1974), nu au făcut-o în acel an, pe motiv că nici unul dintre nominalizaţi nu mai era în viaţă.  

Mulţi cred că fostul prim-ministru britanic a cîştigat Premiul Nobel pentru Pace. Într-adevăr, a fost nominalizat pentru acest premiu, la fel ca şi pentru cel pentru Literatură, dar l-a cîştigat doar pe cel din urmă.  

Hitler a fost nominalizat în 1939, Stalin, de două ori - în 1945 şi 1948, iar Roosevelt l-a cîştigat în 1906.