CUM VINEAZA BUFNITELE?

Bufniţele sînt păsări de pradă. Mai mult, ele sînt printre cele mai bune păsări de acest gen de oriunde, ca şi cum tot corpul bufniţelor a fost făcut pentru a le ajuta la vînat. Bufniţa are gheare puternice, sub formă de ace, care se închid peste pradă, precum fălcile unei curse. Gheare au un pinten cu ajutorul căruia bufniţa îşi poate schimba poziţia înainte sau înapoi.

Majoritatea speciilor de bufniţe au ochi mari, care le ajută să vadă mai bine în timpul serii şi nopţilor, la lumina lunii, decît în timpul zilei. Bufniţa are urechi mai bune decît orice altă pasăre. Cele două urechi ale sale pot avea diferite forme şi sînt ascunse sub penele de la picioare. Bufniţa are marginile penelor de pe aripi moi şi „blănoase”. Zborul bufniţei va fi, astfel, mai puţin zgomotos şi mai util la vînătoare. Deşi nici măcar bufniţa nu poate vedea în întuneric complet, dar poate observa obiecte în nopţile pe care oamenii le numesc „complet întunecate”.

Bufniţa vînează cel mai bine la Răsărit, Apus sau în nopţile cu luna vizibilă. Poate auzi fuga unui şoarece pe pămînt de la mulţi metri distanţă. Atunci cînd o bufniţă îşi aude prada aşezîndu-se, îşi împrăştie aripile şi pielea care le acoperă urechile. Astfel, se formează o pîlnie uriaşă, care adună pînă şi cele mai estompate sunete. După ce îşi localizează prada după sunet, bufniţa atacă rapid şi direct cu aripile silenţioase şi îşi prinde prada cu ajutorul ghearelor. Bufniţele se hrănesc cu mamifere precum şoareci, veveriţe şi iepuri. Ele mai mănîncă reptile, broaşte, păsări, chiar şi peşti. Bufniţele pot prinde şoareci mai bine decît majoritatea capcanelor făcute de om.

Sursa: Descoperă.ro