CUM TREBUIE SĂ FIE ROMÂN ADEVĂRAT UN MOLDOVEAN DIN R. MOLDOVA

Unde-i grija moldoveanului unionist faţă de integritatea teritorială a României?

Autor: Mihai CONŢIU

Aproape toţi moldovenii deţinători de paşapoarte româneşti sau alţii care aspiră la ele se cred români asumîndu-şi următoarele virtuţi sau motivaţii:

  1. În opinia lor, Basarabia este pămînt românesc şi, deci, trebuie să se unească indiscutabil cu România.
  2. Spun că se simt români pentru că părinţii sau bunicii lor s-au născut în România regală.
  3. Primesc indemnizaţii băneşti, distincţii ale statului român şi alte ajutoare pentru promovarea românismului în R. Moldova.
  4. Tinerii care primesc burse de studii în România împreună cu părinţii lor.
  5. Au putut circula liber prin Europa datorită paşaportului românesc etc.

Pledoaria pro-românească a acestor moldoveni, care s-a declanşat mai zdravăn din anul 1991, nu a făcut bine nici R. Moldova şi nici României deoarece a fost politizată isteric. Primul lucru pe care n-ar fi trebuit să-l facă moldovenii care, totuşi, se simt români era acela de a nu cere unirea R. Moldova cu România. Prin asta, ei nu au făcut nimic altceva decît „să justifice Rusia” în pretenţiile de influenţă geo-politică şi geo-strategică asupra R. Moldova, iar asta se simte din plin. Dacă unirea cu România este să fie, va fi oricum, iar asta nu din cauza şi nu datorită celor care au agitat steagul unionist în ultimul sfert de veac!

Demersul lor pro-românesc este lipsit de o completă onestitate deoarece nu este opţiunea lor exclusivistă şi independentă, iar asta pentru că au fost şi sînt permanent încurajări, finanţări şi alte stimulente în acest scop din România. Cine are un ideal de o astfel de anvergură, nu trebuie să fie plătit sau recompensat altfel pentru asta. Pe de altă parte, România ar fi fost şi mai atractivă aici, inclusiv pentru etnicii ruşi, ucraineni, găgăuzi etc., dacă nu era atît de politizat subiectul limbii, istoriei şi cel al unirii, ci dacă politicienii de la Bucureşti îi încurajau şi îi susţineau pe investitorii români ca să vină aici şi să creeze locuri de muncă, iar intelectualii români să fi făcut un iluminism educaţional şi cultural totalmente depolitizat.

Moldovenii, românii şi ungurii

Începînd cu luna Martie a anului 1990, minoritatea maghiară din România atentează permanent şi matematic la integritatea teritorială a României, iar asta prin Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR). Sînt prea bine cunoscute pretenţiile şi acţiunile secesioniste susţinute de UDMR, organizaţiile extremiste din Ungaria şi politicienii maghiari în privinţa ţinutului secuiesc din Transilvania românească. Acum s-au acutizat şi mai mult!

Toate aceste realităţi sînt prea bine cunoscute în R. Moldova la nivelul tuturor moldovenilor unionişti. De ce atunci, întrebăm nu dăm cu parul, începînd cu 1991 şi pînă în ziua de astăzi, absolut nici un lider politic moldovean unionist, nici un partid sau organizaţie obştească de aceeaşi factură şi nici un intelectual nu a luat măcar o dată o poziţie dură faţă de acţiunile destabilizatoare de subminare a integrităţii teritoriale a României ale UDMR, nu a condamnat şovinismul politicienilor de la Budapesta faţă de români şi România şi imixtiunile acestora în politica internă românească?

Unde-i poziţia pro-românească vehementă faţă de politica anti-românească a Budapestei şi UDMR exprimată de Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu? Care-i poziţia PNL-ului Vitaliei Pavlicenko faţă de atentatele maghiare la integritatea teritorială a României? De ce Forul Democrat al Românilor din Moldova al lui Nicolae Dabija nu protestează împotriva acestor maghiari? Unde-i revolta intelectualilor moldoveni pro-români?

Vedeţi cît de duplicitari şi laşi sînt? Nu unirea imposibilă cu România a R. Moldovei ar trebui să fie prioritatea lor, ci integritatea teritorială a României actuale! Ce fel de unire ar fi asta fără o bună bucată din Transilvania, din inima României? Absolut nici un român sănătos nu ar admite unirea României cu R. Moldova în schimbul pierderii Transilvaniei, iar acest lucru îl ştiu prea bine moldovenii unionişti de aici. Acest lucru îl ştiu şi ruşii, altminteri nu ar jubila, tainic, atît de mult cînd îi văd pe aceşti moldoveni cerînd unirea cu România, dar şi pe unguri cum îşi intensifică acţiunile separatiste pe teritoriul României. Cine şi în interesul cui acţionează?

Acum înţelegeţi de ce nu sînt români sau pro-români oneşti aceşti moldoveni cu toate partidele şi organizaţiile lor oneşti? O fac pe românii doar pentru a-şi satisface interesele lor meschine, dar nu vor să împartă, frăţeşte, cu românii, şi suferinţele sau revoltele lor. Halal de aşa români!