CUM STII DACA AI SAU NU INTELIGENTA EMOTIONALA

Tot auzim despre inteligența emoțională și cît de importantă este ea. Ai avut vreodată de a face cu un superprofesionist, dar care nu știa să se poarte cu colegii? Cineva foarte deștept, dar pe care toți îl evită? Iată o situație în care inteligența emoțională e sublimă, dar lipsește cu desăvîrșire. Cine este inteligent emoțional și cine nu e?

Calități ale celor cu inteligență emoțională ridicată, după spusele lui Daniel Goleman:

1. Abilitatea de a identifica emoțiile proprii, precum și pe cele ale altora.

2. Abilitatea de a folosi emoțiile proprii și pe altora pentru rezolvarea de probleme.

3. Abilitatea de a controla emoțiile, pe ale tale și pe alte altora, precum și abilitatea de a înveseli sau de a calma pe cineva.

Conceptul de inteligență emoțională plutește prin aer încă din anii ’90, cînd psihologii americani John Meyer și Peter Salovey l-au impus în discuția de zi cu zi.

Există o corelație clară între inteligența emoțională și succesul profesional și personal. Oamenii care au un EQ ridicat, se înțeleg mai bine cu colegii și duc proiectele la capăt în timpul alocat, nu se agită prea tare din cauza agresivității venite din partea clienților, rămîn concentrați pe rezultate și nu se ofensează ușor.

Dacă doi candidați la un post au un IQ asemănător, cel care are totuși inteligența emoțională mai ridicată, va fi un cîștig pentru companie. Acești oameni sînt agenți ai schimbării, pentru că nu se tem de ea.

Ei înțeleg că schimbarea face parte din viață și se adaptează. Sînt conștienți de ei înșiși. Știu la ce sînt buni și unde mai e loc de învățare. Nu se tem de greutăți, ei știu că sînt parte integrantă a procesului.

Oamenii cu un EQ ridicat sînt empatici, pot înțelege corect și complet ce li se comunică, se pot pune în papucii altuia. Pot trece prin situații stresante fără să dramatizeze.

Oamenii cu EQ ridicat sînt cei care știu că a face ceva e mai bine decît a face ceva perfect. Sînt în stare să învețe din greșeli și nu sînt debusolați de critici. Ei știu să le asculte fără să le ia în nume personal și să învețe ceva din ele.

Oamenii cu un EQ ridicat știu în mod natural care e importanța igienei de viață. Așadar, ei au vieți sociale active, prieteni și interese în afara muncii. În plus, dorm cît trebuie și mănîncă sănătos.

Oamenii cu EQ ridicat sînt curioși și exploratori. Ei sînt cei care au mai multe întrebări decît răspunsuri. De asemenea, sînt cei care știu să mulțumească vieții pentru ceea ce au primit.

 

Manipularea nu e inteligență emoțională

Inteligența emoțională nu înseamnă manipulare. Chiar dacă cineva știe să recunoască emoțiile celuilalt și să le folosească, dacă o face într-un sens negativ, atunci avem de-a face cu un manipulator sau un narcisist.

Iată, mai jos, cum ar fi situațiile acestea. Dacă cineva se folosește de frica ta pentru a obține ceva, te manipulează. Dacă îți spune că nu ai curaj, că ești fricos, că dacă vrei să demonstrezi că ești bărbat, trebuie să faci o anume acțiune, aia nu e inteligență emoțională e abuz.

Și dacă recunoști că îți este frică, ce? Ce e așa de rău în a-ți fi frică? Dacă cineva ascunde niște informații pentru a manevra percepția unui grup despre tine, se cheamă că folosește inteligența emoțională pentru avantaje strategice.

Ce poți face? Fii transparent, comunică deschis, fii deschis la întrebări. Dacă cineva se folosește de starea ta de bine fiind conștient că optimismul și starea de bine ne fac mai deschiși la a fi de acord cu ceva, atunci persoana respectivă se face vinovată de manipulare.

Ce să faci? Să fii atent, să cîntărești în mod egal argumentele și cînd ești într-o stare bună, și cînd nu ești. Cei care știu să manipuleze, te vor invita la discuții în spații unde nu te simți confortabil.

Cel mai bine este ca să te aperi de aces¬te capcane, să propui tu un loc neutru. Oamenii care manipulează pun multe întrebări. Asta nu înseamnă că toată lumea care întreabă are intenții rele, dar, de obicei, cine pune întrebări și folosește informațiile în avantajul său, are profil de manipulator.

Folosesc șantajul emoțional: „Nu-i așa că dacă ții la mine faci asta și asta?“ sau „faptul că tu faci asta și asta, pe mine mă face să mă simt groaznic, mă bagi în spital“.

Dacă cineva urlă la tine pentru a-ți induce frica și a obține ceva de la tine, te manipulează. Ce poți face? Să rămîi calm și să nu reacționezi. Dacă e nevoie, respiră adînc de cîteva ori, mergi și te plimbă, amînă răspunsul.

La întoarcere, dacă asta e ceea ce crezi, refuză cu calm solicitarea. Calm, calm, calm. Nu uita: cine e calm, domină. Cine manipulează, o face adesea devenind pasiv-agresiv.

Tăcerea îmbufnată, bîrfa, răspunsurile sarcastice, toate acestea sînt strategii de manipulare, un război de guerilă emoțional.

 

Intuiția și emoțiile de adîncime

Un om inteligent emoțional știe să își asculte emoțiile de adîncime. Cel mai adesea, le denumim „intuiție“ pe aceste emoții care ne spun că ceva nu e în regulă. Așadar, intuiția este un instrument al celui inteligent emoțional.

Iată ce spune ea atunci cînd evaluează o situație:

„nu pare să fie ce trebuie“;

„nu mă simt în regulă cu asta“;

„nu asta voiam“;

„acest lucru contrazice un principiu al meu fundamental“;

„voi regreta mai tîrziu“.

 

Întrebări pentru autoevaluarea inteligenței emoționale

Dacă vrem să ne autoevaluăm coeficientul EQ, să ne adresăm aceste întrebări. Ele au fost formulate chiar de Daniel Goleman, părintele conceptului de inteligență emoțională, EQ: Poți identifica ce te irită?

Ești conștient în fiecare moment de emoțiile tale și de unde vin acestea?

Ești conștient de punctele tari pe care le ai, dar și de cele slabe?

Îți poți controla agresivitatea? Îți revii repede cînd ești supărat sau stresat?

Te adaptezi cu ușurință realității în schimbare?

Poți să te concentrezi pe scopuri? Știi care sînt pașii care te duc la scop?

Poți simți cu ușurință ce gîndesc și ce simt cei din jur? Te poți pune în locul altcuiva?

Ești persuasiv? Îți poți folosi influența?

Poți conduce o negociere către un final fericit? Poți stinge conflictele între oameni?

Ai spirit de echipă sau lucrezi solitar?

Sursa: psychologies.ro

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40