CUM SE VOR DESFASURA SLUJBELE IN BISERICA: SINT MAI MULTE REGULI CARE TREBUIE STIUTE

Autoritățile au stabilit mai multe reguli de prevenire a infecției COVID-19 pentru preoți și enoriași, avînd în vedere că din data de 5 iunie va fi permisă organizarea slujbelor în biserici. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Sănătătate Publică.

Începînd cu data de 5 iunie preoții vor putea din nou organiza slujbele în biserici, iar enorișii vor putea intra în lăcașele sfinte. Vor trebui însă respectate mai multe condiții impuse de autorități.

În primul rînd, înainte de începerea serviciului divin, va trebui să fie făcută curățenie generală și dezinfecție în toată biserica. Dezinfectarea suprafețelor în interiorul lăcașului și a obiectelor frecvent atinse se va face o dată la trei ore. La intrarea în lăcașul sfînt, la fel ca și la intrarea în magazin, credincioșilor le va fi verificată temperatura, iar cei care vor prezenta suspiciuni de tusă sau febră nu vor fi lăsați să participe la slujbă. Va fi informat imediat medicul de familie despre acest lucru.

Odată intrați în interior, oamenii vor trebui să-și dezinfecteze mîinile cu o soluție specială care trebuie să fie amplasate în locuri vizibile. Bineînțeles, enoriașii vor trebui să poarte măști de protecție, care să le acopere gura și nasul și să păstreze distanța socială de 2 metri. Oamenii vor trebuie să se salute cu slujitorii bisericii doar prin aplecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări. Credincioșii nu au voie să sărute icoanele și să ofere sau să consume alimente în biserică, iar preoții nu au dreptul să împătășească enoriașii. 

Sursa: sputnik.md